Zamudniški poklon Evropske filmske akademije Michaelu Cainu

Na 28. podelitvi evropskih filmskih nagrad v soboto mu bodo izročili častno nagrado predsednika in upravnega odbora EFA.

Objavljeno
08. december 2015 16.36
Evropska filmska akademija (EFA) bo na 28. podelitvi evropskih filmskih nagrad, ki bo v soboto v Berlinu, legendarnemu britanskemu igralcu Michaelu Cainu izročila častno nagrado predsednika in upravnega odbora EFA. »Prišli smo do sklepa, da že dlje časa zamujamo s poklonom siru Michaelu Cainu,« so utemeljili odločitev.

Kot sta povedala predsednica upravnega odbora EFA Agnieszka Holland in predsednik EFA Wim Wenders, priznanje prihaja iz dna njihovih src, v skoraj 30-letni zgodovini evropskih filmskih nagrad pa so ga podelili le dvakrat: ustanovnemu članu Manoelu de Oliveiri in Michelu Piccoliju.

Caine, ki je zaigral v več kot sto filmih, je poskrbel za nekatera nepozabna filmska doživetja. Prejel je domala vse nagrade in se v spomin vtisnil z vlogami, kot so vohun Harry Palmer v filmu Strogo zaupno Ipcress (1965), ženskar Alfie v istoimenski romantični komediji Alfie (1966), gangster Charlie Croker v filmu Italijanska misija (1969), frizer Milo Tindle v filmu Vohuna (1972) in konzul v Častnem konzulu (1983).

Bil je tudi univerzitetni profesor v filmu Vedoželjna Rita (1983), mož in ljubimec v drami Hannah in njeni sestri (1986), glasbeni menedžer Ray Say v filmu Tihi glas (1998), direktor sirotišnice v Hišnem redu (1999) in novinar Thomas Fowler v filmu Mirni Američan (2002), je med njegovimi dosežki izpostavila EFA.

Pred letošnjo podelitvijo evropskih filmskih nagrad si je Caine prislužil nominacijo za najboljšo vlogo v filmu Mladost Paola Sorrentina, pred tem je bil leta 2001 že nominiran za vlogo v filmu Last Orders.

Omenjena Sorrentinova grenko-sladka refleksija o življenju je tudi največji favorit za letošnje nagrade. Ima pet nominacij, ob igralcih Cainu in Rachel Weisz je nominirana še za najboljši film, režijo in scenarij. S po štirimi nominacijami ji sledita mračna nadrealistična komedija Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju Royja Anderssona ter znanstvenofantastična komedija Jastog Yorgosa Lanthimosa.

O dobitnikih nagrade, ki jih bodo predstavili na sobotni slovesnosti v Berlinu, odloča več kot 3000 članov EFA.