Poljski Jurek zmagovalec 10. Festivala gorniškega filma

Znani so nagrajenci jubilejne 10. izdaje Festivala gorniškega filma.

Objavljeno
19. februar 2016 13.20
V. U.
V. U.

Znani so nagrajenci 10. Festivala gorniškega filma, ki je od ponedeljka potekal v Ljubljani, Celju, Krškem in na Ptuju. V njegovem okviru bo nocoj podelitev nagrad, finale s končno predstavitvijo nagrajenih filmov bo jutri in pojutrišnjem v Domžalah.

Kot sporočajo organizatorji, je mednarodna festivalska žirija – Gabriela Kühn s Poljske, Jack Tackle iz ZDA in Marko Brdnik iz Slovenije – med 46 filmi z vsega sveta izbrala najboljše v štirih kategorijah: Alpinizem, Plezanje, Gore, šport in avantura ter Gorska narava in kultura.

Glavno nagrado mesta Domžale je namenila poljskemu filmu Jurek o znamenitem alpinistu Jerzyju Kukuczki. Film ocenjujejo za večplastno, uravnoteženo in ganljivo zgodbo o izjemnem alpinistu, ki je postavil nove standarde v zgodovini himalajizma.

Film o malce pozabljenem junaku

»Ljudje imajo radi film zaradi protagonista Jerzyja Kukucke, ker je bil tako poseben, izstopajoč. Na Poljskem je malce pozabljen junak in Jurek je prvi resni film o njem, zato sem res zadovoljen, da ga tako dobro sprejemajo na festivalih v tujini, ker si res zasluži priložnost. Ravno v Sloveniji sem doživel najlepše srečanje z občinstvom in pogovor po filmu,« je povedal njegov režiser Paweł Wysoczański, ki je v zadnjem letu film predstavil na 17 festivalih in pobral lovorike že v Kanadi, Nemčiji, Bolgariji, Nepalu, Španiji, na Slovaškem in Češkem.

»Najpomembnejše sporočilo filma je, da je bil Jurek sin zelo preprostega delavca, a si je sam utrl pot v alpinizem in izoblikoval drugačno prihodnost, četudi bi kot delavec verjetno še živel. Kljub temu da je postajal eden najuspešnejših alpinistov, se kot človek ni spremenil, ostajal je skromen in preprost, kot so ga opisovali Nepalci in njegovi alpinistični kolegi. Je pa zaradi alpinizma visoko ceno plačala njegova družina, ki jo je zapustil,« je sklenil misli poljski režiser.

Ostale nagrade v številne države

Najboljši alpinistični film je postal Meru (ZDA in Indija), najboljši plezalni Panaroma (Španija), nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi so dodelili drzni pustolovščini Suri (Slovaška), nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi pa Afganistanski zimi (Švica).

Najboljši kratki gorniški film je postal Visoki in mogočni (ZDA), njegovi ustvarjalci iz ameriške produkcijske hiše Sender Films Peter Mortimer, Nick Rosen in Josh Lowell pa so tudi letošnji prejemniki velike nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma.

Žirija je podelila tudi častni pohvali za alpinistični film (Tom, Španija in Italija, ter Kam?, Italija), častno pohvalo za plezalni film (Črta na nebu, ZDA) ter častno pohvalo za film o gorski naravi in kulturi (Življenje v pragozdu, Avstrija). Televizija Slovenija – njeno žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl – je nagradila film K2 in nevidni nosači (Pakistan, ZDA, Brazilija).

Podelitev nagrad bo danes ob 17. uri v Cankarjevem domu, kjer napovedujejo tudi več nagrajenih filmskih ustvarjalcev. Nagrajeni filmi bodo danes dostopni v Cankarjevem domu in Mestnem kinu Metropol v Celju, v Mestnem kinu Domžale pa jutri in pojutrišnjem.