Portret Evalda Flisarja: To nisem jaz

Dokumentarni film režiserja Damjana Kozoleta bo premierno predvajan v nedeljo, 22. aprila ob 21. uri na TVS.

Objavljeno
20. april 2012 18.47
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Evald Flisar je prepotoval velik kos sveta in stopil v šestinosemdeset držav. Tri leta je živel v Avstraliji in sedemnajst let v Londonu, vozil podzemni vlak v Sydneyju in v Angliji za BBC pisal radijske igre. Poleg desetih romanov (štirje so bili med peterico nominiranih za Delovega kresnika), dveh zbirk kratkih zgodb za otroke in mladino (tudi te sta bili nominirani med najboljšimi otroškimi knjigami) in petnajstih dramskih del (zanje je prejel šest nominacij in dve Grumovi nagradi) je napisal tudi tri potopise, najboljše v domači literaturi.

Tudi odgovornost sedemletnega predsedovanja Društvu slovenskih pisateljev je prevzel in od leta 1998 urednikovanje revije Sodobnost, najstarejše slovenske literarne revije. V pripovedih o negotovih pohajkovanjih po neznanih deželah je odličen. Za tretjega med potopisi, Popotnik v kraljestvu senc (1992), je prejel nagrado Prešernovega sklada, v njej pa je bila zajeta tudi istega leta izdana tragikomedija Kaj pa Leonardo?

Uprizarjajo ga po vseh odrih po svetu in berejo tudi tujci, saj so njegove kratke zgodbe in drame prevedene v enaintrideset jezikov, med njimi hindujskega, bengalskega, malajskega, nepalskega, indonezijskega, turškega, japonskega, arabskega, če naštejemo samo tiste, ki niso v naši neposredni evropski soseski.

Film so snemali na več lokacijah, v rodnem Prekmurju, v Londonu, kjer je pisatelj živel celo dekado, do Indije in Egipta, kjer je gostoval, nastal pa je v sodelovanju med producentsko hišo Vertigo Emotion Film in RTV Slovenija.