Poslovil se je Branko Vučićević, eminenca filmske umetnosti

V tukajšnjem prostoru je bil znan predvsem kot scenarist filmov Splav Meduze in Umetni raj Karpa Godine.

Objavljeno
26. januar 2016 14.21
V. U.
V. U.

Umrl je Branko Vučićević, tudi v tukajšnjem prostoru znani scenarist, vplivni filmski kritik, publicist in grafični oblikovalec, avtorsko vpleten v nekatere najodmevnejše, tudi politično subverzivne projekte, kakršen je, denimo, film Zgodnja dela režiserja Želimirja Žilnika. Veljal je za eno eminenc sedme umetnosti na področju nekdanje Jugoslavije.

Bil je tudi avtor scenarija za Splav Meduze Karpa Godine, film iz leta 1980 o odnosu zgodovinske avantgarde in družbe v času avantgardnih umetnikov iz kroga Zenita, sicer pa vplivna osebnost jugoslovanske avantgarde predvsem v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, času jugoslovanskega filmskega »črnega vala«.

Njegovo življenje se je izteklo v Beogradu, kjer je bil leta 1934 tudi rojen.

Vučićević in Godina

Z Godino sta začela sodelovati leta 1967 pri ustvarjanju Žilnikovih Zgodnjih del, pri katerih se je Godina angažiral kot direktor fotografije, snemalec in montažer. »Pa tudi pozneje, kot sem deloval predvsem kot direktor fotografije, sva sodelovala pri številnih projektih. Od takrat pa vse do danes oziroma do pred nekaj dnevi, ko sva se ponovno srečala – in mi je ponovno dal novi tekst, nekakšno skico, zamisel za novi projekt –, sva ostala tesna sodelavca in nerazdružljiva prijatelja. Rekel bi, da je to najino druženje prijateljstvo v najčistejši obliki,« je Godina o Vučićeviću povedal v intervjuju za Delo leta 2013.

Kot je znano, je film Zgodnja dela leta 1969 na Berlinalu odnesel zlatega medveda, doma pa dvignil veliko prahu. Vučićević je za Godino napisal tudi scenarij filma Umetni raj iz leta 1990. Znova na temo umetnosti, tokrat filmske.

Sodeloval je tudi z Dušanom Makavejevim, Bato Čengićem, Branimirjem Dimitrijevićem in Borisom Miljkovićem ter napisal knjige Imitacija života (Imitacija življenja, 1992), ki prinaša izbor njegovih kritik, Avantgardni film 1895−1939 I. in II. (1984, 1990), Paper Movies (Papirnati filmi, 1998) ali Srpske lepe umetnosti (Srbske lepe umetnosti, 2007), deloval pa je tudi kot prevajalec.