Poslovil se je legendarni Roger Moore

Za ševilne privržence je sir Roger Moore ostajal kratko malo »Mister Bond«.

Objavljeno
23. maj 2017 17.29
:*nov*letalo2.RGB
V. U.
V. U.

V starosti 89 let je umrl igralec Roger Moore, legendarni igralec, ki ga večina ljudi pomni kot enega Jamesov Bondov.

Njegovo smrt so potrdili v igralčevi družini, novico je objavil The Independent. Umrl je v Švici »po kratki, a pogumni bitki z rakom«.

Moore je bil filmski tajni agent v službi Njenega veličanstva, ki ga je angleška kraljica zaradi njegovega humanitarnega angažmaja, predvsem v vlogi Unicefovega ambasadorja dobre volje, že konec devetdesetih tudi dejansko povzdignila v viteški stan, nato pa povišala v viteza poveljnika.

Na lastno prehojeno pot filmskega zvezdnika se je leta 2014 ozrl v knjigi Last Man Standing: Tales from Tinseltown, v kateri je lastno igralsko kariero opisal kot izpolnjeno in izpopolnjeno prav po zaslugi vlog, v katerih je igral Jamesa Bonda. Tajnega agenta 007 je upodabljal med letoma 1973 in 1985 in v tem obdobju posnel kar sedem Bondovih filmov. Pred tem je med letoma 1962 in 1969 igral Simona Templarja v televizijski seriji The Saint in med letoma 1960 in 1961 Beauja Mavericka v seriji Maverick.

Sprva vojaška kariera

Kot edinec očeta policista in matere gospodinje se je leta 1927 rodil v londonski četrti Stockwell. Pri osemnajstih, kmalu po koncu druge svetovne vojne, so ga vpoklicali v vojsko. Začel je kot oficir in zatem postal stotnik, kraljevi vojski je služil tudi v Zahodni Nemčiji.

V zgodnjih petdesetih je delal kot fotomodel in se pojavljal v oglasih, televizijskih oddajah in danes manj znanih filmih, široko pa je zaslovel v šestdesetih letih, ko ga je Lew Grade izbral za vlogo Simona Templarja v novejši upodobitvi romanov Leslieja Charterisa, v seriji The Saint (Svetnik). Serijo so snemali šest sezon in je postala s 118 epizodami poleg serije The Avengers najdlje predvajana serija tega žanra na britanski televiziji. V zgodnjih sedemdesetih letih je ob Tonyju Curtisu zaigral še v televizijski seriji The Persuaders!, ki je govorila o dveh multimilionarjih in njunih pustolovščinah pri potovanju po Evropi.

James Bond z najdaljšim stažem

Vlogo Jamesa Bonda so mu ponudili, ko je Sean Connery oznanil, da tega filmskega jukana ne bo upodobil nikdar več. Moore je vlogo sprejel avgusta 1972. Upodobil ga je v filmih Živi in pusti umreti (1973), Mož z zlato pištolo (1974), Vohun, ki me je ljubil (1977), Moonraker (1979), Samo za tvoje oči (1981), Octopussy (1983) in Od tarče do smrti (1985).

Z dvanajstimi leti (od prvega filma 1973 do njegove upokojitve leta 1985) je postal igralec, ki je Bonda upodabljal najdlje, je tudi najstarejši. Prvi film je posnel pri petinštiridesetih, ko pa so 3. decembra 1985 oznanili njegovo upokojitev, je bil star oseminpetdeset let.

Na povabilo Slovenskega odbora za Unicef je leta 2000 obiskal tudi Slovenijo, v isti vlogi pa ga je mogoče videti tudi v filmu Na svoji Vesni iz leta 2002, ki sta ga režirala Sašo Đukić in Franci Kek.