Poslovila se je igralka Stephane Audran

Francoska igralka, ki je slovela predvsem po glavni vlogi v danskem filmu Babbetina gostija, je umrla v 86. letu starosti.

Objavljeno
27. marec 2018 19.19
FRANCE-CINEMA
V. U., STA
V. U., STA
V 86. letu starosti je umrla francoska igralka Stephane Audran, v zgodovino filma zapisana predvsem z glavno vlogo v danskem filmu Babbetina gostija (1987), je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil njen sin Thomas Chabrol. Umrla je po dolgotrajni bolezni.

Babbetina gostija je leta 1988 kot prvi danski film prejel oskarja za najboljši tujejezični film, prejel je tudi nagrado bafta in nominacijo za zlati globus. Francoska igralka je za vlogo Babette Hersant prejela vrsto nagrad in priznanj, tudi nominacijo za bafto.

Dobitnica srebrnega medveda in cezarja

Drama v režiji Gabriela Axla je postavljena v pozno 19. stoletje in pripoveduje zgodbo o francoski begunki, ki se pred francosko-prusko vojno zateče v strogo versko dansko vaško skupnost. Postane gospodinja v hiši hčera umrlega pastorja, danski skupnosti pa predstavi čutne radosti hrane.

Stephane Audran je med drugim nastopila tudi v filmu Les Biches (1968), za katerega si je prislužila srebrnega medveda na 18. Berlinalu, v filmu enega najpomembnejših španskih režiserjev Luisa Bunuela Diskretni šarm buržoazije (1972) ter v dramah Violette Noziere (1978), ki ji je prinesel cezarja za stransko vlogo, in Velika prva divizija (1980).

Zakon s francoskim režiserjem Claudom Chabrolom ji je prinesel vloge v številnih filmih in slavo v Franciji. Poročena sta bila med letoma 1964 in 1980, skupaj sta ustvarila 25 filmov. Razšla sta se, ko se je njena mednarodna filmska kariera začela vzpenjati.