Prihaja največji film letošnjega leta

Slavnostna premiera sedmega nadaljevanja Vojne zvezd − Sila se prebuja je še spodbudila mednarodno mrzlico.

Objavljeno
15. december 2015 20.49
EL-SALVADOR-HUMAN-INTEREST/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Prejšnji ponedeljek je več kot sto ljudi čakalo v vrsti pred znamenito kinodvorano Chinese Theater v Los Angelesu. Pred njimi je bilo še deset dni ždenja na pločniku, da si bodo lahko med prvimi ogledali sedmo nadaljevanje iz filmske serije Vojna zvezd. Premiera filma Sila se prebuja po vsem svetu zbuja silno zanimanje, izbranci so v filmu uživali že v začetku tedna.

Splošno mnenje po ponedeljkovi slavnostni premieri je bilo, da je sedmi film, prvi brez dosedanjega režiserja in snovalca serije Georgea Lucasa, precej boljši od zadnjih treh. Za vse neposvečene – Vojna zvezd je zdaj desetletja dolga vesoljska saga z večno temo boja med dobrim in zlom. Začela se je 1977 s prvim filmom Vojna zvezd, ki je sprožil silno navdušenje. Hitro so z različnima režiserjema posneli še dve nadaljevanji, z nekaj manjšim dobičkom v blagajnah kinematografov, a sta utrdili kult serije in pridobili milijone navdušencev po vsem svetu.

Bogate napovedi

Ti so morali čakati dobrih petnajst let, da je Lucas ob prelomu tisočletja zasnoval novo trilogijo, ki jo je na časovnem loku postavil pred originalne tri filme, tako da so ti nenadoma dobili številke IV, V in VI v zapletenem Lucasovem omrežju. Toda oboževalci serije niso bili navdušeni, kritiki so ostali hladni. Sedmi del naj bi popravil okuse, napovedujejo udeleženci ponedeljkove premiere, ki pa so morali po ukazu podjetja Disney dva dni držati jezik za zobmi.

Disney si mane roke, saj je za nakup podjetja LucasFilm pred tremi leti plačal štiri milijarde dolarjev in zbudil precej dvomov o dragi kupčiji. Toda Sila se prebuja naj bi po prvih ocenah prinesla do 2,5 milijarde dolarjev s prodajo vstopnic, prihodnje leto pa naj bi s prodajo tematskih izdelkov ustvarili še pet milijard dolarjev. Pri čemer so do leta 2020 napovedani še štirje novi filmi iz serije. Finančni analitiki zdaj menijo, da je Disney sklenil odlično kupčijo, saj naj bi v naslednjih petih letih samo z vesoljsko franšizo ustvarili okoli 25 milijard dolarjev prometa.

Ta konec tedna samo v ZDA in Kanadi pričakujejo okoli dvesto milijonov dolarjev prometa, kar je za december silna številka (dosedanji rekorder v tem mesecu je Hobit: Nepričakovano potovanje s 85 milijoni dolarjev). Režiserja J. J. Abramsa bo to postavilo ob bok Jamesu Cameronu, ki je edini doslej s Titanikom in Avatarjem presegel novo magično mejo dveh milijard dolarjev izkupička. Disney je zadnje mesece načrtno ustvarjal napetost, ponedeljkova slavnostna premiera je bila spomin na bahave zlate čase studiov, preden je spletno pretakanje filmov sklestilo dobičke.

Na nove čase so spominjali silni varnostni ukrepi, dva tedna po napadu v San Bernardinu so vsi gostje morali skozi detektorje kovin. Disney je odsvetoval oblačenje v kostume iz filma, a se igralec Joseph Gordon-Levitt ni mogel premagati in je prišel preoblečen v lik Jode, z zeleno pobarvanim obrazom. Danes je filmsko mrzlico zastrlo zaprtje vseh šol v Los Angelesu, potem ko je policija prejela e-pošto z bombno grožnjo.

Okrog zvezd

J. J. Abrams ni po naključju sedel na režiserski stolček, saj je pred tem uspešno oživel Zvezdne steze, še eno epsko vesoljsko franšizo, ki je svojo pot začela kot televizijska serija, a jo je silen uspeh Vojne zvezd preselil tudi na filmska platna. Enajsto filmsko nadaljevanje je prineslo pohvale kritikov in slabih štiristo milijonov prometa, Abramsu pa odprlo vrata v prostranstva Lucasovega imperija.

Sila se prebuja je hkrati nekakšno družinsko snidenje, saj je scenarij pomagal pisati sloviti Lawrence Kasdan, ki je sodeloval tudi pri prvih dveh nadaljevanjih, Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev. »V zadnjih tridesetih letih se je v mojem življenju zgodilo veliko stvari, zato lahko domnevamo, da se je precej zgodilo tudi glavnim filmskim likom,« napoveduje.

Vrnili so se tudi trije prvotni zvezdniki: Mark Hamill kot Luke Skywalker, Carrie Fisher kot princesa Leia in Harrison Ford kot Han Solo. Slednji ima ob sebi znova Petra Mayhewa, košarkarsko (229 centimetrov) visokega britanskega igralca, ki si je še enkrat več nadel kosmati kostum Chewbacce.

Novi liki

Prihajajo novi liki, pri čemer je največja zvezda za zdaj prikupni kroglast android BB-8, ki je zasenčil svojega predhodnika R2-D2 (ta je še vedno v filmu). Še pred premiero je sprožil novo predpraznično nakupovalno mrzlico v ZDA, saj je podjetje Sphero, ki izdeluje igračo, v enem mescu ustvarilo skoraj tolikšen promet, kot so ga imeli v celotnem lanskem letu. V začetku septembra so ob predstavitvi izdelkov, nastalih ob filmu Sila se prebuja, vsako uro prodali več kot dva tisoč igrač BB-8, čeprav vsaka stane 150 dolarjev (okoli 136 evrov).

Vsi udeleženci v velikem industrijskem kolesu okoli novega spektakla Vojne zvezd so podpisali izjemno stroge pogodbe, ki so predvidevale stroge kazni za razkritje podrobnosti o filmski zgodbi. To je očitno delovalo, saj so do danes ostale bolj ali manj skrite. Kar je le še spodbudilo silno navdušenje in radovednost po vsem svetu. Množice bodo drle v kinematografe, Disney pa bo znova štel bankovce.