Projekt: Rak vrača voljo do življenja

Celovečerni dokumentarni film Projekt: Rak uspešno nadaljuje festivalsko pot po svetu.

Objavljeno
25. september 2014 15.49
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Film, ki je nastal v produkciji Vertiga, je režiral Damjan Kozole. Te dni bo Projekt: Rak prikazan na prestižnem festivalu neodvisnega filma Raindance Film Festival v Londonu, in sicer na dveh projekcijah − v četrtek, 25., in petek, 26. septembra, v kinodvorani Vue Piccadilly na Piccadilly Circus. Dokumentarni film, ki spremlja eno leto življenja konceptualnega umetnika Ulaya, je nastal tudi s podporo Slovenskega filmskega centra in evropskega programa Media.

Film je bil po slovenski premieri uspešno in odmevno prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih v Trstu, Bologni (kjer je Ulay prejel nagrado za življenjsko delo), Tel Avivu, Motovunu, Prizrenu, Sarajevu, Mariboru, Zagrebu in Bitoli. V prihodnjih tednih bo prikazan še na filmskih festivalih oziroma posamičnih projekcijah na Dunaju, v Luxembourgu, Budimpešti, Beogradu, Amsterdamu, Kasslu, Skopju in Ciudad de Méxicu.

Projekt: Rak je prejel odlične domače in mednarodne kritike, prestižni Screen International je zapisal, da »gre za prepričljiv in pretresljiv film, ki vrača vero v življenje«, Film International pa, da je to »prelep« film. Film ima tudi italijanskega distributerja, ki ga bo pod naslovom Performing Life prikazoval v kinodvoranah po vsej Italiji.

Po premiernem ogledu filma septembra lani v ljubljanskem Kinu Šiška je Delova novinarka Jožica Grgič med drugim napisala, da je film ponudil nov odgovor na vprašanje, kdo je Ulay: je performer, pravzaprav igralec. Sicer pa bi bilo nenavadno, da nekdo s performativnimi izkušnjami ne bi imel prezence, značilne za izkušene igralce. Tako je že Ulayeva pojavnost sama po sebi tista, zaradi katere je film gledljiv. Tudi zaradi njegove »vloge«, in ne samo zaradi režiserjevega prijema, je strah, da je film z grozljivim naslovom Projekt: Rak, moreč, povsem odveč. Film je mala oda življenju. Njegov začetek je žalosten, razplet in konec bi bila lahko tragična, a mu je resnično življenje narekovalo optimistično pripoved.