Razredni sovražnik vse do oskarja?

Celovečerni filmski prvenec režiserja in scenarista Roka Bička je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Objavljeno
25. september 2013 16.00
Rok Biček, režiser v Benetkah nagrajenega filma Razredni sovražnik. Ljubljana 12.septembra 2013.
V. U., STA
V. U., STA
Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, povzet po resničnih dogodkih, je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado filmskih kritikov.

Žirija v sestavi Dunja Klemenc, Živa Emeršič, Miha Knific, Klemen Dvornik, Igor Pediček in Miha Tozonje je Bičkov film izbrala med štirimi filmi v ožjem izboru. Poleg Razrednega sovražnika so bili to še Šanghaj Marka Naberšnika, Nahrani me z besedami Martina Turka in Adria Blues Miroslava Mandića.

Na 16. festivalu slovenskega filma v Portorožu so film nagradili s petimi vesnami - za najboljši film, za glavno moško vlogo, za stransko žensko vlogo, za fotografijo ter za kostumografijo.

Danes so svojega kandidata predstavili tudi v Združenju filmskih ustvarjalcev Bosne in Hercegovine. Bosno bo zastopal film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Oskarje za najboljši tuji film sicer Ameriška filmska akademija podeljuje od leta 1956. Nominacije za tokratne oskarje bodo razglasili 16. januarja 2014, podelitev pa bo potekala 2. marca.