Slovenci naredili odličen vtis

Filmski festival v Benetkah: Zlati lev domačinu Rosiju, Slovenci uspešni kar z dvema filmoma.

Objavljeno
08. september 2013 14.23
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Zlatega leva je sinoči v Benetkah na najstarejšem mednarodnem filmskem festivalu in enem od treh najpomembnejših ob kanskem in berlinskem dobil film SacroGRA (Sveta GRA), režiserja Gianfranca Rosija.

Izjemen uspeh pa je doživel tudi slovenski film, saj je Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) režiserja Mattea Oleottija iz Gorice prejel kar štiri nagrade, med drugim nagrado občinstva. Film Razredni sovražnik 28-letnega režiserja Roka Bička, pa je prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov (FEDEORA), ki so jo podelili prvič.

Rosijev film, ki je premiero doživel prav na festivalu, je naslov dobil po rimski obvoznici GRA in italijanskem imenu za sveti gral (Sacro Graal). Gre za dokumentarec o življenju na obrobju italijanske prestolnice, med drugim se osredotoča na prostitutke, ribiče in reševalce. Režiser, prvi domačin, ki je v Benetkah dobil glavno nagrado po letu 1998, je ob prevzemu nagrade dejal, da si ni predstavljal, da bi tako pomembno nagrado lahko dobil za dokumentarec.

Srebrnega leva za režijo je dobil grški režiser Alexandros Avranas za film Miss Violence o 11-letni Angeliki, ki z balkona skoči v smrt z nasmehom na ustih. Skoku sledi preiskava o razlogih za očiten samomor, vendar njena družina vztraja, da je šlo za nesrečo. Za vlogo očeta v filmu je nagrado za najboljšega igralca dobil Themis Panou. Nagrado za najboljšo igralko je prejela italijanska igralka Elena Cotta za vlogo v filmu Via Castellana Bandiera.

Na Mostri so bili več kot častno zastopani slovenski filmski ustvarjalci. Film Razredni sovražnik 28-letnega režiserja Roka Bička je prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov (FEDEORA), ki so jo podelili prvič. Film so predvajali v sekciji Mednarodni kritiški teden, v okviru katere se prvenci potegujejo za nagrado lev prihodnosti. Tega je od slovenskih filmov do zdaj dobil le Cvitkovičev Kruh in mleko (leta 2001), Razrednemu sovražniku, ki ga hvalijo tako kritiki kot občinstvo, pa se je za las izmuznil. Leva prihodnosti je dobil film White Shadow režiserja Noaza Desheja.

Razredni sovražnik je posnet po resničnih dogodkih na novomeški gimnaziji, ko sta jo obiskovala avtorja scenarija Biček in Nejc Gazvoda ter je četrtošolka naredila samomor. Prizadeti sošolci krivdo pripišejo novemu strogemu profesorju nemščine (odličen Igor Samobor), zgodba pa je večplastna, pretresljiva in napeta, mestoma ganljiva do solz. Eden boljših slovenskih filmov bo v kinih od 12. septembra. Pri scenariju je sodeloval še Janez Lapajne, ob Aiken Veroniki Prosenc tudi producent filma.

V Benetkah pa je bil deležen nagrad in pozornosti tudi italijansko-slovenski film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) režiserja Mattea Oleottija iz Gorice, ki je v isti sekciji prejel nagrado občinstva, Bičkov film pa si je tu prislužil posebno omembo. Oleottijev film si je prav tako prislužil posebno omembo, poleg tega pa še nagrado Fedic zveze italijanskih kinoklubov, omenili pa so ga tudi v posebnem projektu, ki se zavzema za distribucijo italijanskih in evropskih kakovostnih filmov, ki sicer le stežka najdejo pot v kinodvorane. Pri njegovem nastajanju je sodelovala močna slovenska ekipa (scenografija, kostumografija) vključno z igralci Rokom Prašnikarjem v vlogi nečaka, Marjuto Slamič, Petrom Musevskim in Janom Cvitkovičem. Producent filma je Igor Prinčič, slovenski koproducent pa Staragara.

Kot vsako leto so tudi na 70. mostri podelili zlatega leva za življenjsko delo, ki ga je prejel ameriški režiser William Friedkin. Veliko nagrado žirije si je prislužil tajvanski film Stray Dogs, nemški film Philipa Gruninga Die Frau des Polizisten pa je dobil posebno nagrado žirije. Film Philomena režiserja Stephena Frearsa o materi (igra jo prepričljiva Judy Dench), ki išče otroka, ki so ga katoliške nune na Irskem dale v posvojitev, pa je Stevu Cooganu in Jeffu Popeu prinesla nagrado za najboljši scenarij. Žirija je za najboljšega mladega igralca prepoznala Tyja Sheridana, ki jo je prepričal z vlogo v filmu Joe. Kot vsako leto so tudi na 70. mostri podelili zlatega leva za življenjsko delo, ki ga je prejel ameriški režiser William Friedkin.