Slovenski dokumentarec o Pedru Opeki nagrajen v Hollywoodu

Režiser Jože Možina je na festivalu ITN v Hollywoodu prejel nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov.

Objavljeno
02. oktober 2012 19.17
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Los Angeles - Dokumentarni film  Pedro Opeka, dober prijatelj, ki je pretekli vikend tekmoval v sekciji dokumentarnih celovečernih filmov na 15. Festivalu slovenskega filma, predstavlja delo in osebnost karizmatičnega duhovnika, ki je s sodelavci gibanja Akamasoa pomagal več kot 23.000 brezdomcem.

Film postavlja Pedra Opeko pri spopadu z revščino in preveliko potrošnjo ter pri varovanju okolja za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov.

Festival distribucije ITN se je začel 12. septembra na Beverly Hillsu, projekcije filmov v tekmovalnem programu pa so se zvrstile na aveniji Melrose v Hollywoodu. Režiserju Jožetu Možini bodo nagrado izročili na slovesnosti januarja 2013 v Los Angelesu, poroča STA.

Celovečerni film so prvič predvajali decembra lani na TV Slovenija. Podrl je vse rekorde gledanosti, saj je z eno ponovitvijo beležil okrog pol milijona ogledov. Približno 100 minut dolg dokumentarni portret je zastavljen kot ena najlepših zgodb našega časa, je zapisal Možina.

Jože Možina se je rodil v Dobravljah v Vipavski dolini. Po študiju zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je zaposlil kot novinar, dokumentalist na RTV Slovenija. Je avtor odmevnih dokumentarnih filmov, ki so nastali v produkciji TV Slovenija, kot so Dosje Slobodan Miloševič, Zločin ki ne zastara in Zamolčani - moč preživetja.