Slovo Richarda Kiela, moža z jeklenim nasmehom iz filmske bondiade

V seriji filmov o Jamesu Bondu je zaslovel je kot zimzeleni lik Jaws. Umrl je v starosti 74 let.

Objavljeno
11. september 2014 12.53
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Včeraj se je v bolnišnici Saint Agnes v Fresnu v Kaliforniji po poročanju agencije AP izteklo življenje ameriškega igralca Richarda Kiela, ki je bil z višino 218 centimetrov nadvse primeren za vlogo negativca, hrusta z »nasmeškom« iz jeklenih zob, ki je imel na vesti življenja kar nekaj filmskih likov iz serije o Jamesu Bondu.

Svoj lik je odigral v njenih dveh etapah, v filmih Vohun, ki me je ljubil (The spy who loved me) leta 1977 in Operacija vesolje (Moonraker) dve leti zatem, se pravi, v času, ko si je kostum naslovnega junaka serije nadel Roger Moore.

»Njegovo ime je Jaws. Ubija ljudi,« njegove naloge v Operaciji vesolje kratko in jedrnato opiše Moore med avanturo na gorski žičnici, med katero Jaws mimogrede pregrizne kabel, ki uravnava pot kabine ...

Čeprav je Kiel kasneje igral tudi v številnih drugih filmih in televizijskih oddajah, ikonični vlogi iz bodiade nikoli več v karieri ni mogel pobegniti.

»Še danes si, ko grem od doma, na oči poveznem sončna očala in klobuk, ker mi sicer ljudje z druge strani ceste vzklikajo 'Hej, Jaws!',« je še letos izjavil za tisk.

Po rodu je bil iz Detroita, leta 2002 pa je izdal avtobiografijo z naslovom Making it big in the movies (Uspeti v filmu). Umrl je tri dni pred 75 rojstnim dnevom. Praznoval bi ga pojutrišnjem.