Zlati globusi v znamenju žensk in filma Trije plakati pred mestom

Film Martina McDonagha je osvojil globuse za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo, scenarij in stransko moško vlogo.

Objavljeno
08. januar 2018 11.36
V. U., STA
V. U., STA
Film Trije plakati pred mestom je na sinočnji 75. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda zlati globus pobral štiri nagrade in sicer za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo (Frances McDormand), scenarij (Martin McDonagh) in stransko moško vlogo (Sam Rockwell).

Film Oblika vode režiserja Guillerma del Tora je imel sedem nominacij, vendar dobil le dve nagradi in sicer za režijo, pri čemer je del Toro ugnal Martina McDonagha, ki je dobil zlati globus za scenarij in izvirno glasbo (Alexandre Desplat).

Spielberg ostal praznih rok

Praznih rok pa je ostal film Stevena Spielberga o časopisu Washington Post v času afere Watergate z naslovom Zamolčani dokumenti. Dobil je šest nominacij, med njimi eno za Toma Hanksa in Meryl Streep.

Brez nagrad sta ostala tudi filma Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk, ki sta bila prav tako nominirana za najboljšo dramo.

Zlate globuse so podelili tudi za najboljšo komedijo ali glasbeni film in v tej kategoriji je slavil film z naslovom Lady Bird, zlati globus pa je prejela tudi glavna igralka Saoirse Ronan.

Po enega zlatega globusa so dobili filmi Največji šovmen za izvirno pesem, Jaz Tonja za stransko žensko vlogo (Allison Janney) ter The Disaster Artist za glavno moško vlogo (James Franco). Praznih rok je ostal film Zbeži!.

Zlatega globusa za najboljši film v tujem jeziku je dobil nemško-francoski Aus dem Nichts, za najboljši animirani film pa je bil proglašen Coco.

Televizijski globusi

Zlatega globusa za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela Deklina zgodba, za najboljšo komedijo ali glasbeni film pa The Marvelous Mrs. Maisel.

Za najboljšo televizijsko mini serijo ali film je bila proglašena serija televizije HBO Velike majhne laži (Big Little Lies), ki je dobila skupaj štiri zlate globuse med drugim enega Nicole Kidman za glavno žensko vlogo. Ewan McGregor pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v seriji Fargo.

Prireditev, ki jo je v hotelu Beverly Hilton vodil komik televizije NBC Seth Meyers, je v skladu s pričakovanji minila v znamenju upora žensk proti spolnim zlorabam in gostje so bile skoraj vse oblečene v črno ter nosile broške z napisom Čas je potekel, kar je letelo na moške, ki bi si jih drznili zlorabljati.

Sodelovali so tudi moški, ki so ob smokingih nosili črne srajce, Meyers pa je udeležence uvodoma zajedljivo pozdravil z: »Drage dame in tisti gospodje kar vas je še ostalo«.

Tokrat prizanesljivi do Trumpa

Za razliko od prejšnjih podobnih zborovanj slavnih Hollywooda so bili sinoči presenetljivo prizanesljivi do predsednika ZDA Donalda Trumpa in bilo je nekaj bolj mimogrede posrednih namigov nanj tako, da danes verjetno ne bo Trumpove twitter ofenzive.

Meyers se je le pošalil zaradi domnevne vloge, ki jo je imel pri vzpodbujanju Trumpa, da se je odločil za kandidaturo, ko se je pred leti skupaj s predsednikom Barackom Obamo iz njega norčeval na večerji dopisnikov Bele hiše. Meyers je rekel, da bo sedaj svojo moč izkoristil še enkrat in je Oprah Winfrey napadel, da ne bo nikoli predsednica ter Toma Hanksa, da ne bo nikoli podpredsednik ZDA.

Dobitnica nagrade za življenjsko delo v svetu zabave Winfreyjeva je na prireditvi potem opravila govor, ki bi mu lahko rekli predsedniški, saj je dvignila na noge celo dvorano najprej s spominom na svojo revno mladost in ponos, ki ga je kot majhna deklica čutila leta 1964, ko je Sidney Poitier kot prvi temnopolti igralec dobil oskarja za glavno vlogo.

Izrazila je ponos, da je prva temnopolta ženska, ki je dobila nagrado Cecil B. DeMille in izrazila upanje, da je prav tako navdihnila kakšno dekle. »Na obzorju je nov dan in ko bo napočil, bo to zato, ker je veliko veličastnih žensk in nekaj fenomenalnih moških trdo delalo, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čase, ko več nikomur ne bo potrebno reči jaz tudi,« je Winfreyjeva spomnila na velikega slona v dvorani.

Marihuana dovoljena, spolno nadlegovanje ne

Po poplavi spolnih škandalov, ki so se lani začeli z razkritji na račun producenta Harveyja Weinsteina, se je začeli gibanje »jaz tudi« vseh žensk, ki so bile izpostavljene napadom in nadlegovanju in več niso pripravljene molčati.

»Je leto 2018, ko je marihuana dovoljena, spolno nadlegovanje pa več ni,« je večer začel Meyers in dodal, da bo Weinstein po 20 letih verjetno prvi, ki mu bodo žvižgali na posmrtni spominski slovesnosti. Trumpa je omenil le toliko, da je omenil tri besede, ki mu gredo najbolj na živce: Hollywood, tuji in novinarji.

Predsednica Združenja tujih novinarjev Hollywooda Meher Tatna je napovedala kolaboracijo z novinarji, ki so vse bolj ogroženi in naznanila po milijon dolarjev donacij od združenja za Odbor za zaščito novinarjev ter Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, ki so med drugim objavili Panamske dokumente.

Igralka Catherine Zeta Jones je na oder pripeljala svojega tasta 101 leto starega legendarnega igralca Kirka Douglasa, ki je dobil stoječe ovacije, predvsem pa zaskrbljene poglede mladih in lepih Hollywooda ob misli na to kaj jim tako kot vsem drugim prinaša prihodnost.