Tragična smrt kralja špageti vesternov Giuliana Gemme

Italijanski tisk danes poroča o prometni nesreči, v kateri je umrl znani italijanski igralec, 75-letni Giuliano Gemma.

Objavljeno
02. oktober 2013 13.59
V. U.
V. U.

Igralec Giuliano Gemma, ki je v karieri nanizal serijo vlog od vesternov do avtorskih filmov - sodeloval je z režiserji od Lucchina Viscontija do Valeria Zurlinija -, je bil včeraj po pisanju italijanskega tiska žrtev čelnega trčenja v Cerveteriju v bližini Rima, kjer je živel. Po nesreči so ga odpeljali v bolnišnico v Civitavecchio.

Po rojstvu je bil Rimljan, odraščal je severneje, v Reggiu Emilia, v svet filma pa je vstopil zelo mlad, v filmu Venezia, la luna e tu Dina Risija. Pred tem je bil športnik, atlet, ki se je posvečal tudi boksu, kar so izkoristili tudi ustvarjalci filmov.

Nastopil je v filmu Ben Hur s Charltonom Hestonom, bil revolucionarni general v skupini garibaldincev ob Alainu Delonu v Viscontijevem Gepardu, zatem pa - med drugim - kot Montgomery Wood nastopil v kaki deseterici italijanskih špageti vesternov.

Italijanski tisk ga označuje za kralja tega žanra.

V karieri je sicer nastopal ob številnih velikih imenih sedme umetnosti. Ob omenjenih še ob Kirku Douglasu, Riti Hayworth, Henryju Fondi, Klausu Kinskem, Liv Ullman, Philippu Noiretu, Catherine Deneuve, Ursuli Andress, Senti Berger, Claudii Cardinale in drugih.