Umrl francoski režiser Claude Pinoteau

V Franciji je v petek v 88. letu starosti umrl francoski režiser Claude Pinoteau, znan po najstniški komediji "La Boum".

Objavljeno
06. oktober 2012 19.14
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Pariz - V Franciji je v petek v 88. letu starosti umrl francoski režiser Claude Pinoteau, znan po najstniški romantični komediji "La Boum" (Zabava), ki je prevzela celo generacijo mladih Francozov in na pota slave v 80. letih popeljala tedaj najstnico Sophie Marceau, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Claude Pinoteau se je rodil 25. maja 1925. Bil je strasten oboževalec detektivk. Zaslovel pa je tudi s komedijami "La Gifle" (Klofuta), s katero je med zvezde izstrelil tedaj komaj dvajsetletno Isabel Adjani, in dvema filmoma "La Boum", v katerih je blestela Marceaujeva.

Kariero v svetu filma je začel kot rekviziter in režiser, sodeloval pa je z velikimi imeni francoskega filma, kot so Jean Cocteau, Henri Verneuil, Max Ophüls in Claude Lelouch. Slednjega se je Pinoteaujeva smrt posebej dotaknila. "Bil je moj brat. Mož neverjetne dobrote in radodarnosti. Izjemen talent," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Lelouch.

"Zabave je konec," so dogodek v komentarjih na spletu obžalovali številni njegovi oboževalci in se spominjali filma, v katerem 13-letna Vic (Sophie Marceau) odkriva svet zabav in zaljubljenosti.

"Z njim je francoski film izgubil enega največjih režiserjev, ki je bil tako priljubljen kot zahteven," se je na novico o Pinoteaujevi smrti odzvala francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti, še poroča STA.