Umrl je Chadwick Boseman, zvezdnik Črnega panterja

Zanj je bil usoden rak, je sporočila njegova družina. Danih mu je bilo le 43 let.

Objavljeno
29. avgust 2020 07.01
Posodobljeno
29. avgust 2020 07.01
Igralec med bojem z boleznijo o tem javno ni nikoli spregovoril, vest o njegovi smrti bo njegove oboževalce presenetila. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Ameriški igralec Chadwick Boseman, zvezdnik kritiško dobro sprejetega blockbusterja Črni panter, ki je temeljil na stripu, je umrl, je sporočila njegova družina. Umrl je na svojem domu, usoden zanj je bil rak, ki so mu ga diagnosticirali leta 2016.

Igralec med bojem z boleznijo javno o tem ni spregovoril, poroča britanski BBC.»Od filmov Marshall do Da 5 Bloods, Ma Rainey's Black Bottom in drugih, vse je posnel med neštetimi operacijami in kemoterapijo. Bila je čast, da je v Črnem panterju obudil v življenje kralja T'Challo,« so zapisali v njegovi družini.



Sprva se je uveljavil v filmih, v katerih je odigral realne osebnosti: igralca baseballa Jackieja Robinsona v filmu 42 in glasbenika Jamesa Browna v Get on Up. Največ ljudi pa si ga bo najverjetneje zapomnilo po osrednji vlogi v Črnem panterju režiserja Ryana Cooglerja, v katerem je odigral vlogo vladarja Wakande, afriške države, ki izza fasade revščine in zaostalosti skriva napredek in visoko tehnologijo.

image
Na lanski podelitvi oskarjev. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters




Film je po svetu prislužil kar 1,3 milijarde ameriških dolarjev, ob tem pa tudi kritiško oznako mejnika na področju blockbusterjev, ki obravnavajo črnsko kulturo. Inovativno je razširil tudi meje žanra akcijskih filmov, ki temeljijo na Marvellovih stripih. Bil je prvi film, ki je temeljil na stripovskih superjunakih, ki je dosegel nominacijo za oskarja za najboljši film.

image
FOTO: Tolga Akmen/AFP


image
Lani ob prejemu nagrade NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) za igro v Črnem panterju. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters