Umrl je francoski režiser Patrice Chéreau

Režiser filmov Kraljica Margot in Intimnost ter prelomne produkcije Wagnerjevega Prstana v Bayreuthu se je poslovil po dolgi bolezni. Star je bil 68 let.

Objavljeno
08. oktober 2013 15.06
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Umrl je Patrice Chéreau, pomembno ime francoske in svetovne filmske režije pa tudi režije opere in gledališča, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ustvaril je okoli deset filmov, med katerimi ljubitelji sedme umetnosti zanesljivo cenijo vsaj dva.

Kraljico Margot, filmsko produkcijo iz leta 1994, v kateri je francosko državljansko vojno med katoliki in protestantskimi hugenoti v 16. stoletju na podlagi istoimenskega romana Alexandra Dumasa povezal z eno mor človeštva v devetdesetih letih, s klanjem na območju nekdanje Jugoslavije.

Drugi pa je film Intimnost, ki ga je posnel po romanu Hanifa Kureishija. Tudi ta je obveljal za kontroverznega - v njem so številni prizori izjemno eksplicitnega seksa, denimo oralnega -, oba pa sta navdušila kritiko. Kraljica Margot je zmagala v Cannesu in dosegla nominacijo za oskarja, Intimnost pa je zlatega leva za najboljši film leta 2001 dosegla v Berlinu.

Bil je pomemben tudi kot režiser na opernih in gledaliških odrih. Njegova postavitev Wagnerjevega Prstana na festivalu v Bayreuthu med letoma 1976 in 1980 - Wagnerjev cikel je postavil v industrijsko dobo - je dvignila veliko prahu, danes pa velja za prelomno.

Cheréau se je rodil sredi druge svetovne vojne, 2. novembra leta 1944 v kraju Lézigné na severu Francije, odraščal pa je v Parizu, kjer je postal filmski navdušenec že kot najstnik. Pri 22-ih je že vodil prvo gledališče v enem pariških predmestij, zatem pa se je uveljavil kot eden najbolj vsestranskih režiserjev svoje generacije. V karieri je preizkusil številne performativne oblike in žanre, angažiral pa se je tudi kot igralec.

Vseskozi je bil aktiven tudi politično. Že kot dvajsetletnik je leta 1962 demonstriral proti operacijam francoske vojske v Alžiriji, leta 1979 je podprl Vaclava Havla v Pragi, leta 2000, ko je v avstrijsko vlado vstopila skrajna desnica, pa je bojkotiral Salzburški festival.