Umrl je Janez Marinšek

Po hudi bolezni se je poslovil animator in režiser.

Objavljeno
05. april 2013 13.02
Je. K., kultura
Je. K., kultura

V sredo je po hudi bolezni preminil Janez Marinšek, ki je v tandemu s Konijem Steinbacherjem prispeval k podobi slovenskega animiranega filma, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Rodil se je leta 1942. Po poklicu je bil ekonomist, na področju kinematografije je deloval kot direktor Globus filma Koper in kot predstavnik distribucije Vesna film Ljubljana, sredi devetdesetih pa tudi na Filmskem skladu Republike Slovenije, sedanjem Slovenskem filmskem centru.

Poleti leta 1970 sta Janez Marinšek in Koni Steinbacher na Goriški 9 snovala svoj prvi animirani film Govornik. Opogumil ju je veliki uspeh filma Ribič, ki so ga pod mentorskim vodstvom Konija Steinbacherja ustvarili otroci na osnovni šoli Vojka Šmuc v Izoli. Oktobra je Govornik prejel Zlato medaljo na takratnem jugoslovanskem festivalu amaterskega filma.

Leta 1971 sta ustvarila Figov list, leto kasneje pa še Supermana. Za svoje amaterske filme sta prejela okoli 70 priznanj in nagrad doma in v tujini.

Svojo profesionalno pot sta nadaljevala pri takratnem edinem slovenskem producentu Viba film in v letih 1973- 1975 posnela animirane filme Telematerija, Študent in Prehitevanje. Leta 1975 sta za animirani film Študent prejela srebrna medaljo mesta Beograd. Leta 1977 sta Janez Marinček in Koni Steinbacher za opus animiranih filmov prejela nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1978 je Janez Marinček samostojno režiral animirani film Gor, za katerega je scenarij napisal pisatelj Marjan Tomšič, Janez Marinšek pa je bil tudi glavni animator. S Konijem Steinbacherjem sta ponovno sodelovala v letih 1987 – 1988, ko je nastala serija animiranih filmov z naslovom Kače.

Po osamosvojitvi Slovenije se je Janez Marinšek preizkusil tudi kot koproducent. Leta 2007 je sodeloval pri kratkem animiranem filmu Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku, kjer je režijo zaupal staremu prijatelju in sodelavcu Koniju Steinbacherju. Leta 2009 pa je kot koproducent prvič sodeloval tudi pri igranem srednjemetražnem filmu Moje počitnice, v režiji Aleša Ferenca.