Umrl režiser filma Ko jagenjčki obmolknejo Jonathan Demme

Ameriški filmski režiser se je poslovil zaradi raka na požiralniku in bolezni srca.

Objavljeno
26. april 2017 21.20
FILES-US-ENTERTAINMENT-FILM-DEMME
K.M., STA
K.M., STA

New York - V starosti 73 let je umrl režiser Jonathan Demme, znan po filmih Ko jagenjčki obmolknejo in Filadelfija. Po poročanju STA je umrl zaradi raka na požiralniku in zapletov po bolezni srca, za katero so ga prvič zdravili leta 2010.

Največji uspeh je dosegel z oskarjem nagrajenim trilerjem Ko jagenjčki obmolknejo (1991), v katerem sta blestela Jodie Foster in Anthony Hopkins. Film je polnil blagajne, bil odlično sprejet med kritiki, Hopkinsa pa je prvič predstavil v vlogi forenzičnega psihiatra in serijskega morilca Hannibala Lecterja.

Čeprav je študiral veterino na Univerzi na Floridi, ga je življenje poneslo v filmski svet. Kmalu je začel pisati filmske kritike in delati pri filmsko-distribucijskih podjetjih. Kasneje se kot režiser ni bal uprizoriti težkih in vsebinsko raznolikih tem, pokazal pa je tudi empatijo do ranljivejših družbenih skupin. V Filadelfiji (1993), ki je Tomu Hanksu prinesla igralskega oskarja, Bruceu Springsteenu pa oskarja za izvirno pesem, je bila glavna tema aids.


Režiser Jonatham Demme z igralko Jodie Foster. Foto: Cindy Ord/AFP

Pohvaljen je bil tudi za film Melvin and Howard (1980), sago o moškem, ki naj bi v zameno za vožnjo podedoval bogastvo milijonarja Howarda Hughesa. V komičnih tonih pa je posnel filma Čudovito dekle (1986) in Poročena z mafijo (1988), v katerem sta med drugim zaigrala Michelle Pfeiffer in Alec Baldwin.

Nazadnje je režiral epizodo za novo nanizanko televizije Fox Shots Fired, lani dokumentarec Justin Timberlake + the Tennessee Kids, še leto pred tem pa dramo Rokerica, v kateri je glavno vlogo odigrala Meryl Streep.

Med njegovimi filmi so tudi politični triler Mandžurski kandidat (2004), drama Rachel se poroči (2008) in dokumentarec o odpravljanju posledic orkana Katrina I'm Carolyn Parker (2011). Režiral je tudi več videospotov in glasbenih dokumentarcev.