V 81. letu je umrla filmska igralka Joan Rivers

Uveljavila je se predvsem kot televizijska voditeljica, znana po odrezavem slogu.

Objavljeno
05. september 2014 10.24
R. K., znanost
R. K., znanost
Znamenita ameriška igralka, komičarka in televizijska voditeljica Joan Rivers je po hudih zdravstvenih zapletih po operaciji glasilk umrla v newyorški bolnišnici Mount Sinai, je sporočila njena edina hči Melissa; srce 81-letne ikone je dokončno omagalo.

Pokojnica je zaslovela s svojim ostrim, zajedljivim humorjem, ki ga je nazadnje izpričala kot voditeljica oddaje Fashion Police na televiziji E!; v njej se je bridko norčevala iz slavnih sprehajalcev po rdečih preprogah. Pa tudi sicer ni prizanašala popularnim javnim osebnostim.

O britanski pevki Adele, denimo, ki je očitno ješča in ustrezno zaobljena gospa, a je pred nastopom na lanski podelitvi oskarjev stokala, da jo boli grlo in da težko požira, je gospa Rivers v nočnem šovu Davida Lettermana izjavila: »O, brez skrbi, lahko požira, lahko.«

Toda svojih kritičnih osti ni uperjala samo proti drugim, ampak se je pogosto ponorčevala tudi na svoj račun, zlasti zaradi številnih plastičnih operacij.

Strma in dolga televizijska kariera

Joan Rivers se je kot Joan Alexandra Molinsky rodila v newyorškem Brooklynu judovskima priseljencema, ki sta pobegnila pred rusko revolucijo. Prvi preboj ji je uspel leta 1965, ko je nastopila v znamenitem Večernem šovu Johnnyja Carsona; to je bil začetek njene strme in dolge televizijske kariere.

V svojih nastopih ni prizanašala nikomur in njene pripombe so bile nemalokrat na meji sprejemljivosti – ali že malce čeznjo. Še prejšnji mesec so jo ostro kritizirali zaradi izjave, da za sedanjo krizo v Gazi niso krivi Izraelci, temveč Palestinci.

Kljub vsemu pa so po objavi novice o njeni smrti z vsega sveta začeli deževati izrazi sožalja za umetnico, ki je zagotovo utrla pot številnim komikom. »Največja radost moje matere je bila, da ljudi spravlja v smeh,« je dejala njena hči Melissa. »In prepričana sem, da bi si tudi zdaj želela, da se čim prej spet začnemo smejati.«