V Beogradu začetek festivala slovenskega filma

Drugo retrospektivo slovenskega filma v Beogradu po osamosvojitvi bo odprl prvenec Nahrani me z besedami Martina Turka.

Objavljeno
23. november 2015 17.54
V. U., STA
V. U., STA
V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se danes začenja festival slovenskega filma. Odprl ga bo prvenecrežiserja Martina Turka Nahrani me z besedami. Na sporedu bodo še dva celovečerna igrana filma, ravno tako prvenca, in štirje dokumentarni filmi. Predstavitev slovenskih filmov v srbski prestolnici se bo sklenila 26. novembra.

Poleg Turkovega bodo prikazali še celovečerni film Panika (2013) režiserke Barbare Zemljič, ki je nastal po romanu Dese Muck, ter film Psi brezčasja (2015) režiserja Mateja Nahtigala. Slovensko filmsko zgodovino bo predstavil film Umetni raj (1990) režiserja Karpa Godine.

Ukradeni otroci in ženske junakinje

V programu dokumentarnih filmov bodo prikazali film Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci (2014) režiserke Maje Weiss, ki pripoveduje o otrocih rodoljubov, ki so jih med drugo svetovno vojno okupatorji odpeljali v Nemčijo. Vanj je vključen tudi film Kaj pa Mojca (2014) režiserke Urše Menart, ki predstavi ženske junakinje v slovenskem filmu.

Prikazali bodo še Dom (2015) režiserja Metoda Pevca, zmagovalca občinstva na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki pokaže kruto usodo delavcev Vegrada, in film Karpopotnik (2013), enkratni portret brez portretiranca, ki ga je posnel Matjaž Ivanišin in so ga v zadnjih dveh mesecih predstavili v Bruslju ter Cottbusu.

Slovenski kratki film pa bosta predstavljala Ljubezen na strehi sveta (2015) režiserja Jana Cvitkoviča, letošnjega nagrajenca iz Portoroža, in Šampanjski twist (2014) režiserja Harryja Raga.

Spremljevalni program ponuja razstavo Muzeja novejše zgodovine Celje z naslovom Ukradeni otroci, ki je postavljena v avli Jugoslovanske kinoteke, zvrstili pa se bosta tudi okrogli mizi na temo slovenskega filma in otrok v vojni ter slovenskega filma in ženskih likov. Festivala slovenskega filma v Beogradu se bodo udeležila tudi večina režiserk in režiserjev predstavljenih filmov.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra, bo to druga retrospektiva slovenskega filma v Beogradu po osamosvojitvi. Prva je bila leta 2012.

Glavni organizator je Društvo Sava, soorganizatorja sta SFC in veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, pridružila se je tudi Slovenska kinoteka. Kot še piše v sporočilu za javnost, naj bi dnevi slovenskega filma postali vsakoletni dogodek, ki bi utrdil prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji.