V četrtek, 1. marca, ne zamudite ...

Priporočamo premiero Farhadijevega Trgovskega potnika, v Studiu 3 o financiranju športa v Sloveniji, Italiji pred volitvami in konoplji.

Objavljeno
27. februar 2018 18.11
M. K., Vikend
M. K., Vikend
Trgovski potnik: TVS 2 ob 21.20 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★★

Forushande. Iran/Francija, 2016. Režija: Asghar Farhadi. Igrajo: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi. Drama.

Iranski režiser Farhadi, znan po svojih subtilnih filmih, v katerih se poglobi v vsakdanje težave urbanih Irancev, je tokrat za kuliso, motiv in referenco vzel dramo Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika. Njegova junaka Emad in Rana sta zakonca, ki delata v gledališču, kjer skušata na oder postaviti dramo Smrt trgovskega potnika. Ko morata najti novo bivališče, jima soigralec priskrbi stanovanje, v katerem je prej živela neka ženska, ki pa ga je zapustila zelo na hitro. Ko Rano v novem stanovanju nekega večera nekdo napade, izvesta, da je bila ženska prostitutka ... Ambiciozen in kompleksen film, ki deluje deloma kot drama in deloma kot triler, se tako kot Millerjevo delo uspešno poigra s temami resnice in iluzije.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

  • Studio 3: TVS 1 ob 20.00

Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.

V Tarči po olimpijskih odličjih o financiranju športa v Sloveniji: zakaj je denarja vse manj in kako se deli?

V Globusu o Italiji pred volitvami. Politika ponuja mlade, nove obraze, a pravi magnet za volivce je še vedno medijski mogotec Silvio Berlusconi.

V Točki preloma o rabi konoplje v medicinske namene. Je to priložnost za slovenski zdraviliški turizem?

  • Nova Zelandija iz zraka: TVS 2 ob 20.00

Aerial New Zealand. ZDA, 2017. Dokumentarna oddaja.

Ustvarjalci so z višine raziskali eno najbolj spektakularnih okolij na svetu. Nova Zelandija je eden prvih krajev na planetu, ki uzre luč dneva. Preleteli so Zaliv otokov, skupino 44 otokov, kjer živijo delfini in pingvini. Tu so tudi največji panj na otoku, starodavna drevesa in redke ptice. V gozdu Waipoua Kauri rastejo najstarejša drevesa na svetu. Na obali se vroče podvodne reke zlivajo s Tihim oceanom.

  • Marinec: Kanal A ob 21.55

Vikendova ocena: ★★★★★

Jarhead. ZDA, 2005. Režija: Sam Mendes. Igrajo: Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper. Vojna biografska drama. 125 min.

Film je posnet po resničnih dogodkih. Mladi Anthony Swofford se odloči, da bo postal marinec, tako kot pred njim njegova oče in dedek. Zelo hitro ga pošljejo v Irak, kjer se mora bojevati v zalivski vojni. Po mučnem uvajanju sta Anthony in Troy izbrana za urjenje v ostrostrelca. Pod vodstvom narednika Sykesa se znajdeta sredi puščave.

Poskus Sama Mendesa, da bi posnel nekakšno Apokalipso zdaj zalivske vojne, mu je uspel. Oba filma imata skupno cinično noto in pozivata k razmišljanju. Pa čeprav ne gre za politični ali protivojni film. V Marincu v ospredju niso spopadi, ampak mučno čakanje na njih.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

  • Butler: Planet TV ob 22.55

Vikendova ocena: ★★★★

The Butler. ZDA, 2013. Režija: Lee Daniels. Igrajo: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Oyelowo, Terrence Howard. Drama. 132 min.

Leto 1926. Temnopolti mladenič Cecil Gaines v želji po boljšem življenju pobegne z ameriškega juga. Na težavnem popotovanju proti severu pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost: služba butlerja v Beli hiši. In tako Cecil streže osmim ameriškim predsednikom in je priča dogodkom, kot so atentat na Johna F. Kennedyja in Martina Luthra Kinga, gibanje Črnih panterjev, vojna v Vietnamu in afera Watergate. Delno gumpovska zgodba je čustveno bogat portret nekega časa in neke družine z obilico zvezdnikov, med katerimi še posebej blesti Whitaker.