V okviru EPK posneli 12 dokumentarnih filmov

Vsi bodo na ogled na 1. reviji slovenskega dokumentarnega filma, ki jo bo Maribor gostil med 20. in 23. septembrom.

Objavljeno
14. september 2012 18.11
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
EPK je sicer na filmskem področju dala prednost dokumentarnim filmom. Skupno je bilo posnetih 12 dokumentarcev, ki se tematsko navezujejo na Maribor in partnerska mesta, izdelali pa so jih lokalni ustvarjalci, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala kreativna producentka za film zavoda Maribor 2012 Marina Gumzi, piše STA.

Posneti so bili dokumentarci o Judih v srednjeveškem Mariboru, o slikarju Jožetu Tisnikarju, o nogometašu Zlatku Zahoviću, o umetnostnem kovaču Mihi Krištofu in skladatelju Mitji Reichenbergu, o osamosvojitveni vojni v Pomurju, o bibliotekarju Brunu Hartmanu in o prvi električni žarnici v Mariboru. Najbolj medijsko odmeven je bil dokumentarec o ogljekuhi na Slovenskem, v katerem je nastopil tudi mariborski župan Franc Kangler.

V sklopu 1. revije slovenskega dokumentarnega filma bodo premierno prikazali še dokumentarca Vzpon mesta v režiji Marka Radmiloviča, ki govori o zgodovini Maribora, ter Peterica režiserja Zorana Bilodjeriča o skupnih korakih mariborskih literatov Andreja Brvarja, Franceta Forstneriča, Draga Jančarja, Marijana Krambergerja in Toneta Partljiča.

Revija bo po besedah direktorice Maje Malus Azhdari povezala vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z dokumentarnim filmom. Poleg dokumentarcev, nastalih v koprodukciji z EPK, bodo predstavili še vrsto drugih dokumentarnih filmov iz Slovenije, posebno pozornost pa so namenili mariborskemu režiserju Jožetu Pogačniku. poroča STA.

V načrtu sta še portreta pisatelja Draga Jančarja in režiserja Karpa Godine. Slednjega je posnel Matjaž Ivanišin in bo premierno prikazan 7. oktobra v okviru retrospektive del tega pomembnega režiserja v Kinu Udarnik. V sodelovanju s Slovensko kinoteko bodo med 4. in 7. oktobrom prikazali celoten opus Karpa Godine, ki je del otroštva preživel v Mariboru, je pojasnila Gumzijeva.