V Portorožu slavila Družina Roka Bička in Ivan Janeza Burgerja

20. Festival slovenskega filma: Največ nagrad so prejeli ustvarjalci filma Ivan, žirija pa jih je podelila kar 23. Nagrada občinstva filmu Košarkar naj bo Boris Petkoviča.

Objavljeno
16. september 2017 22.01
Rok Biček
Ženja Leiler
Ženja Leiler
Po nekaj letih razprav, ali si lahko ena žirija ogleda preko petdeset tekmovalnih filmov različnih dolžin in žanrov in med njih razdeli kar dvajset vesen ali pa bilo smiselno takšno obilico filmov prepustiti vsaj dvema žirijam, je letos končno zmagala ideja, da naj to delo opravita različni strokovni žiriji.

Prvo, ki je ocenjevala celovečerne filme, teh je bilo letos 17, so tako sestavljali režiserka Jasna Krajinovič, profesor in filmski zgodovinar dr. Peter Stankovič ter hrvaški filmski publicist in programski direktor Zlatko Vidacković. Njena naloga je bila, da podeli vesno za najboljši celovečerni film festivala, za najboljšo režijo, scenarij, moški in ženski glavni ter stranski vlogi, fotografijo, izvirno glasbo, montažo, scenografijo, kostumografijo, masko in zvok.


Letos je bilo podeljenih 23 vesen. Foto: FSF

Druga žirija, v kateri so odločali gledališka in filmska igralka ter prvakinja ljubljanske Drame Barbara Nataša Gračner, filmska selektorica Maja Malus Azhdari in producent Rok Sečen, pa si je ogledala srednjemetražne in kratke filme, študentske filme ter dokumentarne filme vseh dolžin. Podeliti je morala vesne za najboljši dokumentarec, kratki igrani film, manjšinjsko koprodukcijo, animirani, eksperimentalni in študentski film. Po svoji presoji pa sta imeli obe žiriji tudi možnost, da podelita še dve nagradi za posebne dosežke.

In komu so na nocojšnji podelitvi šli novi nagradni kipci, stilizirane steklene figure ene najbolj priljubljenih protagonistk slovenskega filma, ki jih je oblikovala Ivana Potočnik, izdelali pa so jih v Steklarni Rogaška?

 

Vesno za najboljši celovečerni film je letos prejel dokumentarec Družina Roka Bička, film, ki je desetletje sledil mlademu Mateju, rojenemu v družini s posebnimi potrebami.

Ker je tako najboljši film festivala postal dokumentarec, je imela žirija po pravilniku možnost podeliti še nagrado za najboljši igrani celovečerec, in ta je šla po pričakovanjih filmu Ivan Janeza Burgerja, zgodbi o mladi ženski, ki bo morala sprejeti odločitev svojega življenja. Ivan je tudi dobitnik vesne za scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger, Aleš Čar), igralka Maruša Majer, ki je bila tokrat tako rekoč brez konkurence, je dobitnica vesne za najboljšo žensko vlogo, Alenka Nahtigal pa je za Ivana naredila najboljšo masko. Obenem so Burgerjev film za najboljšega razglasili še filmski kritiki ter žirija Art kino mreže Slovenije.


Prizor iz filma Ivan Janeza Burgerja. Foto: FSF

Hana A. W. Slak je za film Rudar, filmsko upodobitev življenjske usode rudarja Mehmedalija Alića, vodje rudarskih del pri izkopu posmrtnih ostankov žrtev povojnih pomorov v Barbarinem rovu, prejela vesno za režijo. Glavni igralec tega filma Leon Lučev je prejemnik vesne za najboljšo moško glavno vlogo. Rudarju pa je šla tudi vesna za montažo, prejel jo je Vlado Gojun.

Obe vesni za stranski vlogi sta prejela igralca v eksperimentalnem filmu Mihe Knifica Vztrajanje. Dobila sta ju Ivanka Mežan in Brane Grubar. Film je prejel še vesno za najizvirnejši avtorski prispevek oziroma eksperimentalno delo.

Direktor fotografije Marko Brdar je dobitnik vesne za fotografijo v filmih Družinica Jana Cvitkoviča in Ivan Janeza Burgerja, za oba filma je vesno za izvirno glasbo prejel še Damir Avdić. Družinica ima tudi najboljšo kostumografijo (Emil Cerar in Polonca Valentinčič) ter zvok (Boštjan Kačičnik).

Najboljša scenografija je nastala za film Košarkar naj bo Borisa Petkoviča, ki je bila delo Janeza Prohinarja.

Najboljši dokumentarni film je Playing Men Matjaža Ivanišina, ki je za film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba skupaj s sorežiserjem Rajkom Grlićem prejel tudi vesno za posebne dosežke. Druga vesna za posebne dosežke je šla dokumentarnemu filmu Varje Močnik LP Film Buldožer - Pljuni istini u oči.

Vesno za kratki film je prejel mojster srhljivega Tomaž Gorkič za film Apoteoza, najboljši animirani film je postal Celica Dušana Kastelica, študentski film pa Anja Ganja Petra Bizjaka z ljubljanske Agrft.

Brez konkurence je bila manjšinska koprodukcija Moški ne jočejo Alena Drljevića, ki je kot edina koprodukcija prejela vesno v tej kategoriji.

Nagrado občinstva je prejel prvi prikazani film na festivalu, ki je medtem že prišel v redno distribucijo v slovenskih kinematografih, kjer je samo v prvem dnevu privabil skoraj dest tisoč gledalcev, Košarkar naj bo Borisa Petkoviča.

Naj spomnimo, da je lani vesno za najboljši film festivala prejel mokumentarec Houston, imamo problem! Žige Virca, nagrada za režijo je šla v roke Damjanu Kozoletu za film Nočno življenje, gledalcem pa je bil najbolj všeč mladinski film Pojdi z mano Igorja Šterka.