V sredo, 28. februarja, ne zamudite ...

Priporočamo filma Nebesa bodo počakala in Ugrabljeni, Od blizu se predstavlja Vlado Kreslin, v Šiški so Milky Chance.

Objavljeno
27. februar 2018 11.42
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Nebesa bodo počakala: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Le ciel attendra. Francija, 2016. Režija: Marie-Castille Mention-Schaar. Igrajo: Noémie Merlant, Naomi Amarger, Sandrine Bonnaire, Clotilde Courau. Drama. 104 minute.

Po grozljivem pariškem terorističnem napadu in nekoliko manjših v drugih francoskih mestih se je večkrat izkazalo, da so bili krivci zanje pravzaprav ljudje, ki so odrasli v Franciji. Tudi zato je tema rekrutiranja domačih islamskih skrajnežev postala pogosta v tamkajšnji fikciji.Tokrat sledimo dvema najstnicama, ki se radikalizirata, le da so prvo, Sonio, pravočasno razkrili in ji zdaj skušajo pokazati, da je bila podvržena pranju možganov, druga, Melanie, pa se čedalje bolj oddaljuje od svoje okolice in se prepušča »borcu za svobodo«, ki ga je spoznala prek Facebooka ...

Film ni ravno najbolj subtilen, vseeno pa odpira posebej za Francijo in starše radikaliziranih najstnikov zelo relevantne teme.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

  • Večni princ: TVS 2 ob 20.00

Portret Janeza Mejača. Slovenija, 2016. Dokumentarni portret.

Janez Mejač, eden prvih plesalcev v televizijskem mediju, pripoveduje življenjsko zgodbo in z njo oživlja tudi umetniški duh, ki je vladal v hramu operne in baletne umetnosti v Ljubljani v drugi polovici 20. stoletja. Pot ga je iz rodnega Mokronoga vodila do baletnega plesalca, solista, dolgoletnega vodje ljubljanskega baleta, pedagoga, koreografa, režiserja in organizatorja do direktorja SNG Opera in balet Ljubljana.

  • Od blizu: Vlado Kreslin: TVS 2 ob 20.55

Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

Nekaj je v njegovi glasbi, kar sproži hrepenenje, nostalgijo po nečem, kar je globoko vsajeno, arhetipsko. Vlado Kreslin je kot magnet za tuje in domače umetnike, ki jih vleče v njegovo orbito, kot bi čutili, da je v tej glasbi nekaj, kar jim lahko vrne navdih.

  • Ugrabljeni: TVS 2 ob 22.25

Vikendova ocena: ★★★★★

Prisoners. ZDA, 2013. Režija: Denis Villeneuve. Igrajo: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Terrence Howard, Maria Bello. Triler/drama. 153 min.

Quebeški Kanadčan Denis Villeneuve je eden najbolj vznemirljivih sodobnih režiserjev. Trenutno lahko v kinu vidite njegov znanstvenofantastični Prihod, lani pa je navdušil s kriminalko iz sveta mamil Sicario: Onkraj zakona. Ugrabljeni je Villeneuvov prvi film v angleščini, odlična mešanica kriminalke in drame o moralnih dilemah. Za zahvalno večerjo Doverjevi pridejo k prijateljem Birchevim, kjer po obilni večerji klepetajo in gledajo televizijo, deklici Anna in Joy pa gresta ven in izgineta. Policija osumi voznika avtodoma, a dokazov ni in oče Dover se odloči pravico vzeti v svoje roke.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 15 let.

  • Milky Chance: Kino Šiška Ljubljana