V torek, 27. februarja, ne zamudite ...

Premiera dokumentarcev o novem življenju dvorca Štatenberg in o tem, kako so italijanske paradižnikove mezge pravzaprav kitajske.

Objavljeno
26. februar 2018 13.45
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Grofičino popoldne: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2017. Scenarij in režija: Marko Radmilovič. Dokumentarni film. 50 minut.

Med Poljčanami in Ptujem je kraj Makole. Danes je znan po motokrosističnem prvaku Timu Gajzerju, včasih pa predvsem po dvorcu Štatenberg, ki ga je zgradila plemiška družina Attems. In prav ta dvorec, ki je videl veliko lastnikov, imel pa tudi pisano zgodovino različnih namembnosti, je leta 2015 dobil nova najemnika.

Takrat sta k lastniku gradu Štatenberg prišla v baročna oblačila oblečena neznanca in povedala, da če dobita grad Štatenberg v najem, bosta rade volje postala grof in grofica Štatenberška. In dokumentarni film se ukvarja prav z vprašanjem, ali je bolje, da grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v prvotno funkcijo?

  • Cesarstvo rdečega zlata: TVS 2 ob 20.00

L'empire de l'or rouge. Kanada, 2017. Dokumentarna oddaja.

To je zgodba o globalizaciji. Primer: paradižnik vzgojijo na Kitajskem, ga tam predelajo, paradižnikovo mezgo izvozijo v Italijo, kjer jo malce razredčijo in prodajo kot italijansko. Oddaja je tudi trpka zgodba o izkoriščanju delovne sile in zavajanju potrošnikov, hkrati pa razkriva tudi zanimive utrinke iz zgodovine: Heinzev kečap se je na primer znašel na tekočem traku še pred Fordovimi avtomobili.

  • Akcènt: Umetna inteligenca: TVS 2 ob 21.30

Slovenija, 2018. Pogovorna oddaja.

Razvoj tehnologije je omogočil skokovit razvoj umetne inteligence. Različne naprave zmorejo doseči številne cilje, ki jim jih zastavil človek. Čeprav ljudem pomagajo, se umetne inteligence nekateri bojijo. Predvsem zato, ker ne vemo, česa vse se lahko robot sam nauči in kako bo deloval v situaciji, ki je človek ni predvidel.

  • Preverjeno: Pop TV ob 22.00

Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.

Postaja Slovenija država samskih ljudi? Takšnih naj bi bilo okrog 40 odstotkov, zato ni čudno, da jih je vedno več na spletnih straneh, ki omogočajo spoznavanje novih partnerjev. Kaj je pomembno vedeti, če greste na takšno stran? Kako je mogoče, da se boj skupine delavcev in delavk na sodišču vleče že 17 let? Da bi pomagali tovarni, so se delavci celo odpovedali delu svojih, že tako majhnih zaslužkov.

  • Zvončki in trobentice: 4. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti (nastopajo: Punkt.Vrt.Plastik feat. Kaja Draksler; Hočevar/Podgornik/Zalokar Trio; Mihael Hrustelj; Boštjan Simon There Be Monsters; Ecliptic: Jani Moder, Jani Hace ...): Cankarjev dom, Ljubljana
  • Amenra, Boris: Kino Šiška Ljubljana