V Zagrebu mednarodna premiera dokumentarca Jaz sem Janez Janša

Film treh slovenskih umetnikov, ki so se preimenovali v Janeza Janšo, bo na 10. Zagreb film festivalu dočakal prvo mednarodno premiero.

Objavljeno
10. oktober 2012 19.41
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Zagreb - Dokumentarni film Jaz sem Janez Janša treh slovenskih umetnikov, ki so se preimenovali v Janeza Janšo, bo na letošnjem 10. Zagreb film festivalu dočakal prvo mednarodno premiero. V bogat program festivala, ki bo potekal od 14. do 21. oktobra na šestih prizoriščih po Zagrebu, je uvrščen tudi dokumentarec Marina Abramović: Umetnica je prisotna.

Kot so napovedali organizatorji, bodo v sklopu zagrebškega filmskega festivala predvajali 100 filmov v desetih programih. V tekmovalnem delu dokumentarnega programa je sicer 16 filmov, med njimi kar štirje o konceptualnih umetnikih, poroča STA.

Poleg filma Jaz sem Janez Janša ter dokumentarnega filma o življenju in delu Abramovićeve v režiji Matthewja Akersa in Jeffa Duprea, bodo v Zagrebu prikazali tudi filmski portret slavnega kitajskega umetnika Aija Weiweija z naslovom Never Sorry (Nikoli žal) v reži Alison Klayman ter zgodbo o potovanju umetnikov Apa Verheggena in Sveborja Kranjcpoja po Islandiji z angleškim naslovom Iceberg Riders (Jezdeca ledenikov).

Za festivalske nagrade se bodo potegovali tudi celovečerci in kratki filmi mladih avtorjev, festival pa bo uvedel film Poslednji Elvis argentinskega režiserja Armanda Boa.

Koordinatorica programov Selma Mehadžić je na novinarski konferenci pred začetkom festivala poudarila, da so tretjino celovečercev, ki jih bodo letos prikazali, režirale ženske.

Tako si bodo obiskovalci zagrebškega filmskega festivala med drugim lahko ogledali film Vadžda, Haife Al Mansour, prve režiserke v Saudski Arabiji, ki govori o tabujih tamkajšnje družbe in kulture. Premiera njenega filma je bila pred kratkim na beneški Mostri.

V programu je tudi kandidat BiH za tujejezičnega oskarja, celovečerec Otroci Sarajeva Aide Begić, kot tudi Klip, prvi film mlade beograjske režiserke Maje Miloš. Avstralska režiserka Cate Shortland se bo predstavila s svojim drugim celovečercem Lore.

Na programu bo tudi zmagovalec sarajevskega festivala, celovečerec Vsi iz naše družine romunskega režiserja Raduja Judeja. Zanimiv bo tudi film Otroci Kinšase belgijskega režiserja Marca-Henrija Wajnberga, ki je v glavnem mestu Demokratične republike Kongo posnel film o kaznovanju in trpinčenju otrok zaradi obtožb čarovništva.

V spremljevalnem programu so predvideni vohunski filmi, ki so jih posneli v času hladne vojne med letoma 1960 in 1974, prvi filmi priznanih avtorjev, kot sta Michael Haneke in Ulrich Seidl, ter retrospektiva dokumentarnih filmov Michaela Glawoggera. Organizatorji so poskrbeli tudi za otroški program ter filmske delavnice za mlade.