Vikendova kritika: Večna najstnica ★★★

Lenobno odraščanje.

Objavljeno
11. december 2014 19.13
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Glavni junak v dvajsetih, ki ne najde motivacije ali želje, da bi se prebil iz udobja najstniškega zavetja, je precej pogosta tema filmov že od slavnega Diplomiranca, pri čemer je Večna najstnica ena redkih izjem, ko je ta zmeden glavni junak pravzaprav junakinja.

Megan (Knightley) ugotovi, da gibanje v ustaljenih krogih ni več mogoče, ko jo dolgoletni fant zaprosi, skoraj hkrati pa zaloti očeta pri aferi. Vzame si teden dni za premislek, ki ga na skrivaj preživi pri svoji naključni novi prijateljici, najstnici Anniki (Moretz). V tem tednu druga drugi pomagata odrasti in zrasti v bolj zrele osebe, Megan pa ugotovi, kako naprej.

Razplet je seveda pričakovan, in čeprav so zgodba in razmerja med junaki dobro razviti, je sam zaključek neprepričljiv in ne povsem konsistenten z osnovno idejo močne, neodvisne ženske, ki jo film skuša postaviti v ospredje.

Knightleyjeva je v glavni vlogi dokaj dobra, medtem ko režiserki iz drugih igralcev ni uspelo zvabiti prav veliko, kar je resna potrata Moretzove, še posebej pa Rockwella.

***

Ste si film že ogledali? Kaj menite o njem? Komentirajte spodaj.