Vojna zvezd - Sila je spet med nami

Boj med dobrim in zlim se nadaljuje že v sedmem filmu te vesoljske pustolovščine Sila se prebuja.

Objavljeno
22. december 2015 09.49
Vojna zvezd
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Svetovna premiera sedmega dela vesoljske sage Vojna zvezd z naslovom Sila se prebuja, enega najbolj pričakovanih filmov zadnjega desetletja, je bila prejšnji teden najprej v Združenih državah Amerike, nekaj dni kasneje pa tudi pri nas. Film so posneli za 200 milijonov dolarjev, v enem tednu pa je prinesel 529 milijonov zelencev. Kaj je skrivnost vesoljske pustolovščine, ki je obnorela svet?

Skrivnost številka ena v filmu Sila se prebuja je vprašanje, kje je Luke Skywalker, zadnji jedi, princ Sile svetlobe. Odgovori na vprašanja, ki jih porodi sedmi del Vojne zvezd, bodo verjetno na voljo v osmi epizodi. Izjemna vizualnost je odlika celotne serije filmov Vojna zvezd, ki je sicer znanstvenofantastična pustolovščina, v sebi pa poleg večne tematike boja med dobrim in zlom, ki je pogosto opisan v svetovni umetnosti, nosi še odseve viteških romanov, vesternov, pustolovskih, akcijskih in fantazijskih filmov.

Znanstvenofantastična saga Vojna zvezd je postala ena najbolj prepoznavnih zgodb v več filmih, saj je George Lucas z njo očaral številne Zemljane. Ustvaril je celoten sistem svetov in osončij v galaksiji. Kar nekaj likov iz tega seriala je kasneje dobilo svoje filme, knjige, stripe, kjer so se zgodbe odvijale po svoje.

Vsekakor pa ni prav veliko filmov, ki imajo svoj dan, kot ima Vojna zvezd 4. maj, kajti »May the 4th be with you« zveni zelo podobno najbolj znani frazi iz filmov »May the Force be with you«, naj bo Sila s tabo. Na ta dan se oboževalci Vojne zvezd dobijo in družijo, si ogledujejo filme, igrajo igrice na temo Vojne zvezd, si privoščijo tudi kakšne wookie cookije in se spopadejo z laserskimi sabljami.

Film Sila se prebuja je prvi v okviru filmskega studia Disney, kateremu je Lucas prodal svoj filmski studio Lucasfilm. Zato je to tudi prvi, pri katerem je imel najmanj aktivnega vpliva, saj je sodeloval le kot svetovalec. George Lucas je namreč pogosto govoril o nadaljevanju zgodbe prvotne trilogije, vendar ni nikoli nič naredil. Po prodaji Disneyju za štiri milijarde dolarjev je dejal, da ne bo imel nič proti, če se bo nova šefica studia tega lotila, saj ima za sabo, v sodelovanju s Stevenom Spielbergom, producentstvo nekaterih najbolj donosnih filmov, kot sta E. T. in serial Jurski park.

Vojna zvezd - Sila se prebuja - Cinični tihotapec Han Solo se v filmu Sila se prebuja spet vrača v zgodbo, skupaj z zvestim kosmatim kopilotom Chewbacco. Foto: Lucasfilm

Režijo so tokrat zaupali ameriškemu režiserju J. J. Abramsu, sicer velikemu navdušencu nad Vojno­ zvezd, ki so mu blizu akcijski, znanstvenofantastični filmi ter drame. Vsega tega je v Sila se prebuja dovolj. Že prej pa se je dokazal v filmih, kot sta Armageddon in Misija nemogoče 3, ter dveh filmih iz podobne vesoljske pustolovščine Zvezdne steze. Ob snemanju sedmega dela Vojne zvezd je povedal, da je scenarij za osmi del že napisan. »Posneli smo prvega v novi trilogiji filmov in ne zgodi se prav pogosto, ko snemam film, da vem, da se bo zgodba nadaljevala. To je zelo zanimiv pristop k zgodbi in te precej razbremeni. Tu se izrazi širina prvega posnetega dela Vojne zvezd, v katerem gledalec v bistvu ne ve, kaj želi Imperij doseči. Vemo, da hočejo vladati z ustrahovanjem, ne poznamo pa njihovih načrtov. Ni nam jasno, kako naj bi Luke postal jedi, ne glede na to, kdo je njegov oče. Sicer pa rek - Jaz sem tvoj oče - v prvem delu izvirne serije ne bi deloval tako, kot je v zadnjem. Leta 1977 so bili v filmu Vojna zvezd, ki je kasneje dobil dopis Epizoda 4: novo upanje, nastavki te grandiozne zgodbe, ki v celoti ni bila jasna in znana niti Georgeu Lucasu.«

J. J. Abrams na snemanju. Foto: arhiv studia

Tudi tokrat so nadaljevali Lucasov pristop pri izboru igralcev, in sicer so za glavni vlogi izbrali relativno neznana igralca. Tako so vlogo Rey zaupali angleški igralki Daisy Ridley, vlogo Finna pa britanskemu igralcu Johnu Boyegi. Lucas je bil prepričan, da dobra zgodba ne potrebuje zvezdniških igralcev.

Zelo pomemben del galaksije Vojne zvezd je tudi glasba, za katero je doslej poskrbel eden največjih mojstrov tovrstnega glasbenega ustvarjanja John Williams. Ob tem delu je povedal, da se je lotil skladanja »kot nadaljevanje in nadgradnjo prvotnih glasbenih idej. Bilo je, kot bi dodajal poglavja pismu, ki ga pišem že desetletja.«

Ne gre spregledati tudi prodaje vseh mogočih in nemogočih predmetov in izdelkov, povezanih z Vojno zvezd. Če so samo s filmi doslej zaslužili 4,4 milijarde dolarjev, je tu še stotine milijonov igric, stripov, igrač, oblek, mask, opreme in kdo bi vedel česa vsega še. Samo ob filmu Sila se prebuja so izdali dvajset knjig in stripov. Tudi ti novi izdelki so nastali v okviru vesolja Vojne zvezd, kot se uradno imenujejo vsi izdelki s tem prepoznavnim logotipom. Film Sila se prebuja so posneli za 200 milijonov dolarjev, v enem tednu pa je prinesel 529 milijonov dolarjev.

V nestrpnem pričakovanju nadaljevanja te vesoljske sage - naj bo Sila z vami.