Z Ribjim spevom se je odprl 12. Kino Otok

S filmom v režiji Joaquima Pinta in Nuna Leonela se je na izolskem Manziolijevem trgu začel 12. mednarodni festival Kino Otok.

Objavljeno
01. junij 2016 23.54
Kino otok, film, festivali, Izola
De. P., STA
De. P., STA

Izola − Čeprav letošnja izdaja ni bila zastavljena tematsko, sta se izkristalizirali dve rdeči niti: človeško dostojanstvo in ženske tematike. Pester program bo na edinem slovenskem obmorskem festivalu potekal do nedelje.

Joaquim Pinto in Nuno Leonel v letošnjemu otvoritvenemu filmu portretirata življenje ribičev v zelo neprijaznem okolju. Film, posnet med letoma 1999 in 2001, sledi Pedru in njegovi ekipi ter beleži njihovo spopadanje z neizogibnimi nevarnostmi dela na morju in odločenost, da ohranijo svobodo.

Rdeča nit letošnjega festivala bi po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik lahko bila, da živimo v svetu, v katerem ni treba pogledati daleč, da bi opazili, da ga obvladujejo »neke mračnjaške sile«, ki teptajo človekovo dostojanstvo, na drugi strani pa majhne skupine in iniciative ter umetnost iščejo njegove ostanke.

Na sporedu bodo tako igrani kot dokumentarni filmi ter filmi, ki se gibljejo med obema zvrstema. Dokumentarci so po mnenju Močnikove še kako pomembni v današnjem času, ker raziskujejo svet, ki ga v medijskih poročilih ni mogoče videti.

Močno zastopane bodo tudi režiserke. Italijanka Alina Marazzi se bo predstavila s tremi filmi, med drugim z dokumentarcem o svoji mami Za samo eno uro s teboj in dokumentarcem o emancipaciji žensk v italijanski družbi Tudi vrtnice hočemo. Z žensko tematiko bo obarvan tudi prvenec Gora izraelske režiserke Yaelle Kayam, ki govori o osvoboditvi telesa in duha v tradicionalni družbi.

Festivalske sekcije in lokacije ostajajo enake. Poleg številnih festivalskih gostov, med katerimi bodo Marazzijeva, Giuseppe Gaudino in Peter Schreiner, se bodo v Izoli med festivalom mudili še številni filmarji, ki se bodo udeležili delavnic TorinoFilmLab in ReAct.

Šest filmov letošnje izvedbe si bo mogoče do 14. junija ogledati tudi v Ljubljani.