Začenja se 38. mednarodni filmski festival v Torontu

Na festivalu, ki se bo 15. septembra sklenil s podelitvijo nagrade občinstva, napovedujejo okrog 300 filmov iz 70 držav.

Objavljeno
05. september 2013 13.35
V. U., STA
V. U., STA

V Torontu se danes začenja 38. mednarodni filmski festival, so zapisali pri STA.

Na njem obljubljajo okrog 300 filmov iz 70 držav, tamkajšnja festivalska nagrada pa velja za pomemben namig glede obetov pri podeljevanju oskarjev.

Letošnja izdaja se bo po pisanju tujih tiskovnih agencij osredotočila na filme, ki temeljijo na resničnih zgodbah.

Festival bo odprl film The Fifth Estate (Peta veja oblasti) v režiji Billa Condona, ki prinaša zgodbo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. V glavni vlogi je nastopil britanski igralec Benedict Cumberbatch. Organizatorji festivala film opisujejo kot dramatično srhljivko, ki zastavlja temeljno vprašanje sodobnega časa - kakšna je cena skrivnosti v svobodni družbi in kakšna je cena njihovega razkritja.

Svetovno premiero bo sicer doživelo 146 filmov, med njimi 12 Years a Slave (Suženj 12 let) o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga leta 1841 ugrabili v New Yorku in prodali v suženjstvo. Film je režiral Steve McQueen.

Na ogled bo tudi težko pričakovan biografski film Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dolga pot do svobode) režiserja Justina Chadwicka, v katerem je nekdanjega južnoafriškega predsednika zaigral Idris Elba. Na programu pa je med drugim še film Johnatana Teplitzkega The Railway Man (Železničar) o Ericu Lomaxu, ki je bil leta 1942 kot britanski oficir v japonskem vojnem ujetništvu. Tam je moral sodelovati pri gradnji zloglasne železnice smrti.

V Torontu bodo predvajali tudi zadnja dva filma, ki ju je posnel julija letos preminuli igralec Cory Monteith. Organizatorji so sprva nameravali predvajati zgolj film All the Wrong Reasons (Vsi napačni razlogi) v režiji Gie Milani, nato pa so se odločili, da bodo predvajali še film Josha C. Wallerja z naslovom McCanick.