Združenje filmskih snemalcev prvič podelilo nagrade iris

Tri nagrade za življenjsko delo so prejeli Ivan Marinček - Žan, Žaro Tušar in Ivo Belec.

Objavljeno
26. april 2016 17.54
V. U., STA
V. U., STA
Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) je nocoj prvič podelilo strokovne nagrade iris direktorjem fotografije za vizualne stvaritve. Podelili so nagrade v petih kategorijah, med drugim tudi tri nagrade za življenjsko delo, ki so jih prejeli Ivan Marinček - Žan, Žaro Tušar in Ivo Belec.

V kategoriji igranega celovečernega filma je nagrado iris prejel Marko Brdar za film Zenit v režiji Daliborja Matanića, v kategoriji igranega kratkega filma pa Mitja Ličen za film režiserke Sonje Prosenc Impromptu.

Jure Černec je prejel iris za fotografijo v dokumentarnem filmu Križ in Kladivo v režiji Bojana Labovića, delo Saša Štiha pa je prepričalo v filmu Svitanje (kategorija študentski igrani ali dokumentarni film). V kategoriji nadaljevanke ali serije je slavil Maksimiljan Sušnik za serijo Usodno vino, nagrade v kategoriji animiranega filma niso podelili.

O nagradah odločali člani ZFS

Za nagrade so bila nominirana dela, ki so bila premierno prikazana v kino distribuciji ali televizijskem programu v obdobju od 1. januarja do 31. decembra leta 2015. Za nagrado so se lahko potegovali direktorji fotografije s slovenskim državljanstvom ali slovenske narodnosti, za katere ni nujno, da so člani ZFS.

O nagradah so z glasovanjem odločali člani ZFS. V vseh petih kategorijah je bilo skupno prijavljenih 41 del. V vsaki kategoriji, razen v kategoriji animirani film, kjer ni bilo prijavljenih del, so bili izbrani po trije nominiranci. ZFS se je obenem soglasno odločilo, da letos podeli tri nagrade za življenjsko delo, so sporočili iz združenja.