Znani slovenski kratki filmi v tekmi za nagrado K3

Za nagrado se bodo potegovali Pogledi skozi železno, White box in Solidarnost.

Objavljeno
26. september 2012 16.37
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Ob včerajšnjem zaključku ljubljanske izdaje festivala kratkega filma K3 je mednarodnega žirija izbrala tri slovenske kratke filme, ki se bodo potegovali za nagrado K3 3x3 v Beljaku. To so Pogledi skozi železno zaveso Anje Medved, White box Eve Petrič in Solidarnost Nike Autor. Žirijo so sestavljali Varja Močnik, Ivana Novak in Simon Popek.

Anja Medved v minutažo kratkega filma Pogledi skozi železno zaveso ujame duh pomembnega trenutka v raznolikem kulturno političnem okolju. V filmu želi predstaviti, kako politične meje, strogo namenjene omejevanju, le poglabljajo človekovo željo in voljo po svobodi gibanja in misli, obrazložitev nagrade povzema STA.

White box (Bela soba) Eve Petrič je poetično razmišljanje o prostoru. Govori o prostoru, ki organsko nastaja tekom filma ter o avtoričinem intimnem dojemanju novonastalega prostora, ki ga sama oblikuje in ki oblikuje njen svet.

Film Nike Autor Solidarnost je remake filma Joyce Wieland Solidarity (Solidarnost) iz leta 1973. Gledalca, kot so zapisali v žiriji, brez ovinkarjenja ponese v aktualno sedanjost Slovenije in najbrž marsikaterega kotička Zemlje, v čas eksploatacije človeka, ko se solidarnost iz vrline spreminjajo v nujo.

Mednarodni festival kratkega filma K3 je nastal leta 2007 v Beljaku, se lani preselil v italijanski Videm, letos pa je med 24. in 25. septembra prvič gostoval še v slovenski prestolnici. Eno ključnih vodil festivala je preseganje žanrske uokvirjenosti. Festivalski program so sestavljali tako dokumentarni in eksperimentalni kratki filmi, kot tudi umetniški filmi in komedije.

V tekmovalni program se je prijavilo okoli 50 avtorjev kratkih filmov, večinoma dokumentarnih in eksperimentalnih. Selektor festivalskega programa Igor Prassel jih je z Jurijem Medenom izbral sedem.

Zmagovalni filmi se bodo za nagrado v višini 1500 evrov potegovali v Beljaku v sklopu tamkajšnje izdaje festivala, ki bo potekal med 22. in 25. novembrom. Poleg omenjene nagrade bodo podelili še nagrado občinstva v višini 1000 evrov.