Filmski maraton: Znova dolga noč kratkih filmov

Program bo potekal v šestnajstih mestih, osrednje dogajanje v Slovenski kinoteki.

Objavljeno
21. december 2015 11.23
V. U.
V. U.

Vsakoletni ples Zemlje okrog Sonca se bo nocoj znova odvrtel do zimskega solsticija in z njim do najdaljše noči v letu ter najkrajšega dneva, kar so v mednarodni filmski sferi izkoristili za promocijo kratke ­filmske forme.

Tiste, ki je najprimernejša za različne filmske eksperimente, animacije ali, denimo, vzdrževanje ustvarjalne kondicije filmskih avtorjev, čakajočih na produkcijsko zahtevnejše celovečerne projekte.

Leta 2011 so s tovrstno promocijo ob 21. decembru začeli Francozi s filmskim projektom Le jour le plus court (Najkrajši dan), do danes so se jim pridružili še v več kot petdesetih državah, tukajšnji prostor pa za prelet najkrajših filmov na najdaljšo noč v letu ni več prikrajšan od lani, ko so tovrstne projekcije prvič potekale v petnajstih mestih.

V Slovenskem filmskem centru zatrjujejo, da se bodo nocoj zgodile v šestnajstih mestih, vstopnine ne bo, obljubljajo pa program, ki zajema klasike, študentske filme, animirane filme za otroke in odrasle ter nagrajence 18. Festivala slovenskega filma in prve edicije festivala kratkega filma Kraken.

Osrednje prizorišče bo znova Slovenska kinoteka, kjer se bodo projekcije začele ob 17. uri, sledil bo kratkometražni maraton globoko v noč, različni sklopi kratkih filmov pa bodo dostopni tudi v dvoranah Art kino mreže po domovini.

Letošnja novost bo širitev v prostor, ki ni klasično filmski – v Zavod za sodobno umetnost SCCA Ljubljana, kjer napovedujejo predstavitev sklopa video del, prvič pa bo na voljo tudi izbor filmov, ki si ga bo mogoče ogledati na kanalu Vimeo Slovenskega filmskega centra. Dogodku se s predvajanjem kratkih filmov pridružuje tudi RTV Slovenija.