Film Vodni krog najboljši enominutni film

Poučno, intrigantno - Film Vodni krog Cirila Mlinarja Cica je na filmskem festivalu kratkih filmov na Švedskem prejel prvo nagrado.

Objavljeno
07. december 2015 19.59
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Potapljač in snemalec morskih in jamskih globin Ciril Mlinar Cic letos slavi že drugič. Spomladi je luč sveta zagledala knjiga Podvodje, zbirka Cicevih potapljaških prigod od prvega potopa s sposojeno masko do snemanja breje človeške ribice, leto 2015 pa si bo zapomnil še po najmanj eni nagradi za svoj film Vodni krog, ki jo je pravkar dobil na Švedskem. Druga namreč lahko prispe še letos, saj je film že sprejet na še nakaj filmskih festivalov.

Vodni krog je zgodba, ki velja predvsem za kras, poučna pa je za vse. Namreč, čista resnica je, da vse kar z umazano vodo spustimo v kraška tla, se nam vrne skozi pipo.

»Zamisel seže v začetek osemdesetih let, ko sem zaznal problematiko pitne vode. Vode je bilo povsod dovolj, a marsikje je bila na izviru onesnažena. Kot potapljač sem imel možnost pregledati zaledje teh izvirov, na primer v Klevevški jami pri Šmarjeških toplicah, pa tudi v Kozji luknji pri Šembijah nad Ilirsko Bistrico. Voda, ki je pritekala na dan ni bila povsem čista, sem pa v zaledju izvira za preplavanim sifonom našel čiste pritoke. Analiza vzorcev je namreč pokazala, da je voda kemijsko in bakteriološko primerna za pitje. Naredilo se je nekaj vrtin in od takrat imajo prebivalci petih vasi to vodo v uporabi. Ko so na Krasu zgradili vodovod, so ljudje marsikje v svoje štirne, iz katere niso več "kalali" vode, speljali fekalne odplake, odplake iz stranišč in greznic in si ta problem tako enostavno rešili. Čisto vodo skozi vodovod, v štirne pa odplake. No, čez čas so začeli v pitni vodi ugotavljati fekalije. Začeli so raziskovati in ugotovili ta vodni krog,« pojasnjuje Ciril Mlinar Cic.

Naročnika za film je iskal že dlje časa, našel pa ga je v Škocjanskih jamah. Z idejo je najprej osvojil Boruta Perica, potem pa še direktorja Parka Škocjanske jame Stojana Ščuko. "Borut je rekel - to moramo narediti! Imel sem že pripravljen sinopsis, naredil sem še scenarij in snemalno knjigo in lahko sem začel snemati. Vsa zahvala gre igralcu Ludviku Bagariju, ki je odlično odigral svojo vlogo in ekipi sodelavcev, v glavnem prijateljem! S filmom sem hotel zelo na kratko in čim bolj razumljivo prikazati problem, krog od wc-ja do pipe.

Film je dolg pet minut, naredil pa sem še dve krajši verziji. »Predvsem enominutna je trenutno precej odmevna,« pojasnjuje avtor, ki je film prijavil na več festivalov. Na osmih so ga že sprejeli v uradno selekcijo, tudi v Indiji, Kanadi, Pakistanu. Na prvem, kjer je bil prikazan, pa je bil že dobil prvo nagrado za najboljši enominutni film. Gre za festival kratkega filma Västerås na Švedskem.

Vodni krog si bo domače občinstvo lahko ogledalo konec decembra na Boffu, Bovec Outdor Film Festivalu.