Firer kot impotentnež in zadrogiranec, ki lula v posteljo

V Nemčiji te dni režiserja Danija Levyja napadajo zaradi njegovega filma Moj firer, ki naj bi se norčeval iz holokavsta. Levyja je inspiriral Benignijev Življenje je lepo, komedija iz življenja taboriščnikov.

Objavljeno
11. januar 2007 13.12
Berlin - V Nemčiji te dni dviga prah novi film švicarskega režiserja judovskega rodu Danija Levyja z naslovom Moj firer (Mein Führer) in podnaslovom Resnično najbolj resnična resnica o Adolfu Hitlerju. Gre za komedijo, ki portretira največjega zločinca v človeški zgodovini kot impotentnega infantilneža: moči postejo in trpi zaradi pomanjkanja očetovske ljubezni. Še pred premiero se je vsul cel medijski plaz, kritiki so film zelo različno ocenili, gledalci pa se pred kinematografi drenjajo v dolgih vrstah. Rdeča nit polemik je vprašanje, ali se Nemčija šest desetletij po vojni lahko smeje nacizmu.

Zgodba, ki jo prikazuje film, je povsem izmišljena. V vlogi Hitlerja nastopa eden najbolj priljubljenih nemških igralcev, Helge Schneider, Ulrich Muehe pa nastopa v vlogi judovskega igralca, ki ga nenadoma odpeljejo iz koncentracijskega taborišča naravnost v Hitlerjevo glavno pisarno. Glavni nacistični propagandist Joseph Goebbels ga je namreč izbral za posebno nalogo: Hitlerja mora pripraviti za novoletni govor, s katerim bi Nemce spodbudil k zadnji zmagoslavni ofenzivi v letu 1945. Igralske priprave se sprevržejo v neke vrste psihoterapijo, saj se veliki diktator učitelju razkrije kot človek s številnimi travmami iz otroštva. Judovski učitelj v nekem trenutku pomisli, da bi izkoristil priložnost in Hitlerja ubil, toda ta se mu zasmili, saj je prava razvalina: drogira se z zalogo drog, ki jo ima skrito v velikem globusu, v postelji z Evo Braun je popolnoma odpovedal, zabava se tako, da se igra z nemškim ovčarjem Blondijem, oblečenim v esesovsko uniformo.

Več si preberite v današnjem Delu!