Ko v Križankah zavre

Nedeljski koncert dolenjske rockovske zasedbe Dan D in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je privabil tolikšno množico, da se je v njej komaj dalo dihati, kaj šele dogajanje zbrano poslušati in gledati.

Objavljeno
14. september 2009 10.29
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljana - Nedeljski koncert dolenjske rockovske zasedbe Dan D, ki so ga ozaljšali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Davida de Villiersa, je privabil tolikšno množico, da se je v njej komaj dalo dihati, kaj šele dogajanje zbrano poslušati in gledati. Vsekakor ne bi bilo nič narobe, če bi v Križanke spustili kakšnih 500 ljudi manj.

Očitno se je skupini Dan D odlično izšla cela vrsta neznank. Čeprav se na prvi pogled zdi, da lahko že vsak nastopi s simfoničnim orkestrom, pa seveda to ni tako preprosto. To je kar kompleksen projekt, katerega se RTV Slovenija ciklično loteva z različnimi stopnjami odmevnosti. Najbolj odmevno je bilo Srečanje Siddharte in Simfonikov RTVS na bežigrajskem stadionu, najbolj uspešno pa srečanje Siddharte s temi simfoniki v zgolj treh skladbah v ljubljanskih Križankah.

Na nedeljskem koncertu so se pesmi skupine Dan D zelo naravno zalile s simfoničnimi aranžmaji, ki so jih pripravili Aleš Avbelj, Neisha, Rok Golob, Milko Lazar in Primož Grašič. Orkester s svojim zvokom ni dominiral, le dopolnjeval iin razširjal je zven pesmi. Vedno ko skupaj treščita rock ob podpori simoničnega orkestra, je izid dokaj nepredvidljiv. Tokrat pa je bilo to srečanje elegantno in se je ta glasbena različnost naravno zlila skupaj in glasno odmevala. V bistvu se je skupina odločila, da bo predvsem orkestrirala svoj novi album Ure letenja za ekstravagantne ptice, ki je doslej največji presežek skupine, z rahlim poudarkom na uspešnice s prejšnjega albuma Katere barve je tvoj dan?.

Koncert so začeli začeli so z Rožicam, nato pa nizali orkestrirane pesmi Jutranja, Moj problem, Love Song, Google me, Halo, Čakamo, veličastno pa je zazvenela Put slonova.

Kot prva gostja je nastopila Polona Kasal (Roke), veličastno balado Sirena je suvereno odpela ena najbolj prepoznavnih slovenskih vokalist Ditka Haberl in to je bil gotovo eden vrhuncev večera. Severa, z glasom, in Gal Gjurin, ob klavirju, sta gostovala v skladbi Sla, Borut Marolt, pevec skupine Niet, pa v pesmi Tiho. Drugi vrhunec koncerta pa je bila zadnja pesem uradnega dela Voda, ki je tudi največja uspešnica skupine Dan D, Tokcu pa jo je pomagal zapeti Tomi Meglič, pevec skupine Siddharta. Skupini sta si namreč tudi delili skupno uspešnico Male roke/Voda.

Po le eni uri in 20 minutah je bilo koncerta konec, gotovo prehitro, še skladba za dodatek in konec. Celoten koncert je občinstvo navdušil, ki je gotovo pričakovalo še kakšno skladbo.

Splošen vtis koncerta bi gotovo bil boljši, če bi občinstvo imelo več prostora. Vsekakor pa je ta izredno medijsko podprt in odmeven projekt eden smotrnejših, ki se jih loteva RTV Slovenija. In glede na to, da je pri naš še kar nekaj glasbenikov, ki si zaslužijo ciklično orkestrsko širino, se takoj poraja vprašanje. Kdo bo naslednji?