Leve bo letos delil Ang Lee

Že 66. filmski festival v Benetkah je odprl italijanski film oskarjevca Giuseppeja Tornatoreja. V desetih dneh se bo zvrstilo okoli 80 projekcij med katerimi bo tudi To je zemlja, brat moj Jana Cvitkoviča.

Objavljeno
02. september 2009 21.33
Peter Kolšek
Peter Kolšek
Benetke - Festival na otoku Lido, ki vsako leto zasede desetdnevni čas med poletjem in jesenjo, se je začel. Agencije so poročale o slavnih gostih, ki so se pripeljali čez laguno, a do konca se bo festivalska vročica razmahnila v četrtek, ko se bodo začele prve redne novinarske projekcije. Tekmovalnih filmov je letos razmeroma veliko, triindvajset, med njimi se za zlatega leva potegujejo avtorji, kot so Patrice Chéreau, Giuseppe Tornatore, Jacques Rivette, Claire Denis, čez lužo pa prihajajo, med drugimi, Werner Herzog, Michael Moore in Tom Ford.

 

Po dolgem času je čast slavnostnega filma, ki odpira festival, pripadla Italiji. To ni čudno, posnel ga je namreč oskarjevec Giuseppe Tornatore (leta 1989 za Kino Paradiž), ki je nazadnje vzbudil pozornost pred devetimi leti s filmom Malena, čeprav jo je vzbudil predvsem zaradi lepe Monice Bellucci. Tudi Baarìa je tipični Tornatorejev film z (južno)italijansko snovjo, postavljen na Sicilijo (celo v vas režiserjevega rojstva) in v osrednjih pet desetletij prejšnjega stoletja, v katerih se izmenjajo tri generacije iste družine. Nosi jih ljubezenska zgodba epskih razsežnosti.

 

Med evropskimi avtorji vzbuja pozornost, vsaj po sinopsisu sodeč, francoski avtor Jacques Rivette; pripoveduje o hčeri cirkuškega direktorja (igra jo Jane Birkin), ki v mladosti zapusti svoje okolje, mnogo let pozneje in po očetovi smrti pa se mu iz skrivnostnih razlogov znova pridruži. Tudi nemški avtor turškega rodu Fatih Akin (Z glavo skozi zid) utegne s svojim novim filmom Soul Kitchen (spet o veselo-žalostnih razmerah v emigrantski skupnosti) »vznemiriti« žirijo, ki jo letos vodi najuspešnejši Azijec na stalnem delu v Hollywoodu Ang Lee.

 

Seveda pa bo največ vročega pričakovanja (ali pač ne več!) deležen gromovnik Michael Moore, ki se z novim dokumentarcem vrača k svojim začetkom pred dvajsetimi leti: Film Capitalism: A Love Story namreč v novih okoliščinah načenja staro vprašanje, kaj vse so Američani pripravljeni storiti za to, da bi lahko še naprej ljubili »svoj« kapitalizem - pri čemer vsak dan izgubi delo 14.000 ljudi!

 

Seveda ima festival, ki bo v drugih rednih sekcijah prikazal še okrog 80 filmov, tudi razne zanimive dodatke. Takšna je na primer retrospektiva filmov Akira Kurosawe, ki bi bil (umrl je 1998) prihodnje leto star sto let. Med redne dogodke sodi tudi ogled najboljših kratkih filmov (Corto Cortissimo) in med njimi se je letos že drugič seveda (če ne omenjamo njegovega leva prihodnosti iz leta 2001) znašel Jan Cvitkovič (pred petimi leti s s filmom Srce je kos mesa) s kratkometražnikom To je zemlja, brat moj. Film bo na vrsti v torek.


Iz četrtkove tiskane izdaje Delo