Še pomnite raperji?!

Funkidne podlage in udarna besedila ter zadnja leta skorajda popolna odsotnost v medijih in sploh na sceni, je dalo dovolj materiala za legendo. Pa še v Indiji živi pod imenom Dalaj Eegol.

Objavljeno
11. oktober 2009 21.06
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Alien, Kino Šiška, Ljubljana, 10. 10. 2009

Padel je direktno iz Indije v Katedralo Kina Šiška, razprodal svoj zadnji koncert in ga bo zaradi dobre prodaje ponovil še naslednjo soboto.

Alienov koncert je bile eden najbolj pričakovanih zadnje čase, kajti Alien, oziroma Dalaj Eegol, kot se imenuje v svoji tretji inkarnaciji, ima kultni status. S prvencem Leva scena je pred 15 leti dobro vzburil, razburil in dobesedno užalil velik del domače (leve) glasbeno sceno. Nato je čez 10 let izdal še album Smetana za frenede in to je bilo tisto, kar je bilo pomembno.
Kajti ta dva albuma sta bila zelo odmevna in vplivna.

 

Alien in Klemen Klemen sta dejansko pri nas, če že ne popularizirala rap, pa sta ga vsaj vsilila, kot dejstvo. Pred njima je bilo nekaj podobnega dogajanja s skupinama Heavy Less Wanted in mogoče celo Miladojka Youneed. Z Levo sceno pa se je vse spremnilo. Tolikšne iskrenosti, neposrednosti, nesramnosti naša scena ni bila deležna verjetno od prvenca skupine Pankrti
Dolgcajt.

 

Koncert v Kino Šiška, ki je bil napovedovan kot njegov zadnji, je bil razprodan, občinstvo pa mlado, večinoma je bilo še v vrtcu ob izidu Leve scene. Po skoraj dveurnem čakanju in dvakratnem ogledu boarderskega filma, je Alien s prihodom takoj dvignil množico, ki je prišla poslušati svojega preroka. In ta rap apostol je pokazal kaj zna in zna še vedno premakniti, sicer večinoma, pravoverno občinstvo. Nikakor pa ni deloval zarjavelo, kajti čeprav skorajda ne nastopa, je bil Alien zelo naspidiran. Tolikšne izenjave energije z občisntvom, kot je je bilo na tem koncertu, se kaj redko doživi. Tudi Alien je zelo užival, v bistvu je bil kar ganjen, kajti komaj je prišel na oder, že je bil deležen ovacij.

 

Začel je seveda z - vse najbojše za te -Leva scena, in uspešnic s prvih dveh albumov ni manjkalo Zadeta si, lepa Ljubljana, pa Stremetzky, Hašiš, Utrip mladosti, Čudna pot ... Alienu sta glasbeniško himno Sazas Sax pomagala odrapati še Kosta in pa Klemen Klemen. V mestu nekaj dogaja je z vokalom podprla Anika Horvat, na oder je prirapal je še Zlatko in vsi so se vprašali
Who is the real Kekec. Seveda je bila najbolj sprejeta oda hrani večernih ptic in hkrati največja Alienova uspešnica Sirni & mesni, ki jo je zapela cela Katerdala. Po eni uri in pol so dodali še dve pesmi, Omar Naber pa je dodal svoj delček v pesmi Stremetzky?

 

Alienov koncert ni bil razprodaja stare slave, bil je energičen koncert raperja, ki sicer redko nastopa, ki je navdušil in se je razdajal z vso svojo neposrednostjo ob podpori dobre spremljevalne skupine. Če je koga obhajal dvom, da Alien ne (z)more več, je naš rapovski pionir dokazal nasprotno.