Umrl je ameriški fotograf Irving Penn

Na svojem domu v New Yorku je v starosti 92 let umrl ameriški fotograf Irving Penn. Novico o smrti je medijem posredoval njegov mlajši brat, režiser Arthur Penn. Vzrok Pennove smrti, ki je v 40-ih letih zaslovel kot modni fotograf, zaenkrat ni znan.

Objavljeno
08. oktober 2009 12.33
Ba.P./STA
Ba.P./STA
New York - Prvo naslovnico za revijo Vogue je Irving Penn posnel leta 1943, sicer pa je kot zvezda modne fotografije za revijo ustvaril več kot 150 naslovnic. V nasprotju s prevladujočimi fotografijami z ozadjem, natlačenim z rekviziti, je vpeljal podobe manekenk in modnih dodatkov pred čistim temnim ozadjem.

Fotografiral je filmske in glasbene veličine, kot so Igor Stravinski, Miles Davis, Marlene Dietrich, Alfred Hitchock in Ingmar Bergman.

Predmete in portretirance svojih fotografij je rad postavil pred temno ozadje, motive pa pogosto poiskal tudi na ulici, od koder jih je prenesel v svoj studio.

V 70-ih letih je ustvarjal tihožitja, na katerih je upodobil odpadke v obcestnem jarku, cigaretne škatlice, cigaretne ogorke ali odvrženo rokavico. Na potovanjih je s pomočjo prenosnega studia, ki mu je omogočal posebno osvetlitev, denimo fotografiral domorodce v Papui Novi Gvineji in puščavske nomade v Maroku.

Njegova tihožitja in akte je danes mogoče občudovati v vseh najpomembnejših muzejih po svetu.

Irving Penn, sin judovskega urarja, je odrasel v Planifeldu v ameriški zvezni državi New Jersey in v Philadelphii. Sprva je želel postati slikar, nato je čopič zamenjal za fotografski objektiv, saj je menil, da je za slikarskim stojalom zgolj povprečen.