Za finiš Bolšoj z opero Jevgenij Onjegin

Prihodnji teden bo dogajanje na Festivalu Ljubljana 2009 zaznamovalo gostovanje velikega akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije. Nastopili bodo z opero Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega.

Objavljeno
23. avgust 2009 14.29
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Prihodnji teden bo dogajanje na Festivalu Ljubljana 2009 zaznamovalo gostovanje velikega akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije. Svetovno znano gledališče bo 24., 25., 26. in 27. avgusta nastopilo v Cankarjevem domu z opero Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega.

Opera je v novi, za stroge čuvarje tradicije celo kontroverzni postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova navdušila mednarodno priznane poznavalce operne umetnosti, so zapisali prireditelji, Festival Ljubljana.

 

Ruski kritiki so režiserju Černjakovu za predstavo dodelili prestižno gledališko nagrado zlata maska, legendarni Gerard Mortier, direktor Pariške opere, pa je novo postavitev Jevgenija Onjegina imenoval za najboljšo priredbo klasičnega opernega dela zadnjih let.

 

Dirigent izjemne opere bo Aleksander Vedernikov, ki od srede julija ni več umetniški vodja Opere Bolšoj teatra, ostaja pa stalni gostujoči dirigent.

 

Akademski državni Bolšoj teater iz Rusije je po premieri v Moskvi dobil enkratno povabilo, da s Černjakovo postavitvijo ene najbolj priljubljenih ruskih oper septembra lani odpre sezono v Grand Operi v Parizu. Po pariškem uspehu je predstava za letos dobila povabili za gostovanje v osrednjem opernem gledališču v Tokiu na Japonskem in v milanski Scali.

 

Veliko svetovno turnejo z Jevgenijem Onjeginom v letu 2009 bo Bolšoj sklenil prav na ljubljanskem festivalu. Za vse štiri predstave je na voljo samo še nekaj vstopnic, so sporočili s festivala Ljubljana.