Fotografije tandema Jeršič v mariborskem Rotovžu

V mariborskem Razstavnem salonu Rotovž bo na ogled razstava fotografij Barbare Jakše Jeršič in Staneta Jeršiča z naslovom Sanje, mit, mir.

Objavljeno
08. marec 2007 19.27
Maribor - Mariborski Razstavni salon Rotovž bo po nekajmesečnem premoru ta teden ponovno zaživel v drugačni, začasno spremenjeni podobi. Vzporedno s potrebno sanacijo prostora, ki bo predvidoma potekala daljše obdobje, bodo namreč odprli izložbeni del razstavišča, in sicer prvič že drevi ob 19. uri, ko bodo odprli fotografsko razstavo Barbare Jakše Jeršič in Staneta Jeršiča z naslovom Sanje, mit, mir. Kot so še sporočili iz Umetnostne galerije Maribor (UGM), bo razstava na ogled do 15. aprila.

Umetniški tandem Jakše - Jeršič se je v slovensko fotografsko zgodovino vpisal v devetdesetih z ateljejskimi, močno nasičenimi, skoraj nadrealističnimi postavitvami. Sugestivnost podobe in angažirano držo sta umetnika ohranila tudi v povsem drugačnem fotografskem pristopu v zadnjem desetletju. Novo obdobje zaznamuje čista fotografija, brez intervencij, montaž in posegov v postavitev.

Avtorja se osredotočata na urbano okolje, arhitekturo, posamezne objekte, s pomočjo katerih poskušata podati prevladujoča občutenja sodobnega časa. V fotografijah izstopa venomer dobro premišljena kompozicija, posebno noto pa jim daje umetniška sposobnost odkrivanja tihega življenja izbranih ambientov. Ti izžarevajo napetosti sodobne družbe, kot so prevelika potrošniška usmerjenost, nemoč človekovega kontakta z okoljem in njegova osamljenost.

Cikel Sanje, mit, mir je del projekta Fragmenti časa in prostora v fotografiji, ki nastaja od leta 2004. Celoten ciklus je nastal s panoramsko kamero, velike podolgovate povečave pa ponujajo učinkovito komunikacijo z občinstvom, predvsem skozi številne detajle, ki postajajo vsebinske iztočnice, so še sporočili iz UGM.