20 let techna s Functionom

Dave Sumner - od londonskega Fabrica, do berlinskega Berghaina in ljubljanske K4.

Objavljeno
27. september 2012 23.51
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Dave Sumner, ljubiteljem alternativne elektronske glasbe bolj znan pod ustvarjalnim imenom Function, se rad spominja brbotajoče glasbene scene v New Yorku v zgodnjih devetdesetih, ko je svojo kariero pričel kot DJ v kultnem klubu Limelight, postavljenem v nekdanji cerkvi.

Danes je razcvet elektronske glasbe od disca do techna in house glasbe v New Yorku le še oddaljen spomin, povsem drugače pa je v Berlinu, kjer zadnjih pet let ustvarja, nastopa in izdaja glasbo tudi Function. »Techno je bil konec devetdesetih ugrabljen«, trdi Sumner, ki je s kolektivom Sandwell District spočel techno renesanso, ki se je obrnila h koreninam elektronike in punku, saj ne pristaja na pravila velikih založb, temveč podobno kot nemški pionirji Kraftwerk med poslušalca in ustvarjalca z anonimnostjo postavlja prostor, ki je namenjen zgolj glasbi.

Function na nastopih sicer ne nosi maske, zato pa z več kot dvajsetimi ploščami pod pasom nastopa v najbolj odmevnih elektronskih klubih po svetu, od londonskega Fabrica, do berlinskega Berghaina. Kako zveni evolucija techna bo v Klubu K4 v petek prikazal eden najbolj priljubljenih svetovnih techno producentov, ki je do svojega statusa prišel zgolj z glasbo.