Predstavitvena informacija

28. Mladi virtuozi

Festival Ljubljana letos vstopa že v 28. sezono mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi.

Objavljeno
28. september 2020 14.55
Posodobljeno
28. september 2020 14.56
Godalni kvartet Emona FOTO: Festival Ljubljana
Koncertni cikel, ki bo potekal med 8. oktobrom 2020 in 1. aprilom 2021, je posvečen solistični in komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Na kar osemnajstih glasbenih večerih se bodo v Viteški dvorani Križank in Slovenski filharmoniji predstavili številni domači nadarjeni glasbeniki, v goste pa kot koncertanti prihajajo umetniki iz Albanije, Hrvaške, Ukrajine, Srbije, Makedonije, Italije, Japonske in Kitajske. Ti nadobudni ustvarjalci že od mladih nog nastopajo na koncertnih odrih tako v solistični vlogi kot v komornih zasedbah, prav tako pa se udeležujejo številnih glasbenih tekmovanj in na njih dosegajo najvišja glasbena priznanja. Glasbeni talenti vlagajo veliko truda in časa v svoje vsakodnevno izpopolnjevanje, kar se kaže na nastopih, saj navdušijo z virtuozno, izjemno muzikalično in zrelo glasbeno igro.

image
Ansambel saksofonov FOTO: Ana Rojc


Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev, od katerih je odvisen današnji svet kulture in umetnosti. Prijazno vabljeni, da se nam pridružite na čarobnih četrtkovih večerih, prepletenih z mnogovrstnimi zvočnimi odtenki in mladostno razigranostjo.

image
Kostadin Tashko FOTO: Festival Ljubljana

Kot prvi se bo predstavil nadarjeni albanski pianist Kostandin Tashko, ki študira na tržaškem konservatoriju Giussepeja Tartinija. Od marca 2017 je zmagovalec kar devetih mednarodnih tekmovanj v Italiji in na Hrvaškem, lani pa si je priigral prvo nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Radovljici. 8. oktobra bo izvedel dela N. Medtnerja, A. Skrjabina, P. I. Čajkovskega, in I. Stravinskega.


Na drugem koncertu 15. oktobra bosta nastopila harmonikarica Teja Udovič Kovačič in trobentač Matej Kravcar v spremstvu hrvaške pianistke Bojane Karuza.

image
Teja Udovič Kovačič FOTO: Festival Ljubljana



image
Žiga Kališnik FOTO: Festival Ljubljana

Prisluhniti bo mogoče delom M. Bronnerja, D. Scarlattija, L. Lebiča, G. P. Telemanna, T. Slakana in drugih. Sledil bo koncert tubista Žige Kališnika skupaj s pianistko Karine Gišjan Roškar in kitarskega dua Novak Gvozdanović.