50 let Slovenske popevke

Na okrogli obletnici so bili najboljši Nuša Derenda z Markom Vozljem in Matevž Šalehar.

Objavljeno
16. september 2012 13.25
Posodobljeno
16. september 2012 15.00
popevka
R. N.
R. N.
Ljubljana - Slovenska popevka, ki ima med ljubitelji popularne glasbe po vseh desetletjih še vedno prav posebno mesto, si je za svoj petdeseti rojstni dan izbrala razkošni oder prenovljene ljubljanske operne hiše. Na njem se je sinoči zvrstilo 14 nastopajočih, od mladih, svežih imen do izkušenih in že večkrat nagrajenih izvajalcev.

Jubilejno prireditev, ki se je pred pol stoletja začela v blejski Festivalni dvorani in bi ji lahko rekli slovenska glasbena pravljica, sta povezovala prekaljena voditelja Mojca Mavec in Mario Galunič. Prevzela sta vlogi, ki sta ju pred petdesetimi leti imela Helena Koder in Marjan Kralj.

Glasbeniki so nastopili v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, ki ga sestavljajo najboljši glasbeniki big banda in simfoničnega orkestra radijsko-televizijske hiše. Vodil jih je Lojze Krajnčan, ki je bil tudi avtor nekaterih aranžmajev. Na Bledu je leta 1962 veliki Zabavni orkester vodil Jože Privšek, na drugi strani odra pa je bil trio Mojmirja Sepeta. Po vzoru takratnih festivalov sta vsako popevko izvajala dva pevca, eden ob spremljavi velikega revijskega orkestra, drugi z malo zasedbo.

Sinoči pa so na odru ljubljanske Opere nastopili Anika Horvat, Gašper Rifelj, Sergej Škofljanec, Darja Švajger, Slavko Ivančič in Manca Izmajlova, Lea Sirk, Katarina Mala, Nina Pušlar in Stiški kvartet, Matevž Šalehar - Hamo, Omar Naber, Iva Stanič, Nuša Derenda in Marko Vozelj ter Anja Baš in Rudi Bučar. O tem, kdo med njimi je bil najboljši, se je odločalo na dveh koncih: svojega zmagovalca je izbrala strokovna žirija, občinstvo pa je glasovalo po telefonu. Zadnje je veliko nagrado občinstva podelilo duetu Nuše Derende in Marka Vozlja za skladbo Naj nama sodi le nebo. Marka ima občinstvo očitno zelo rado, saj je slavil že drugo leto zapored.

Strokovna žirija pa je ocenila, da je bila letošnja najboljša skladba v celoti Ti prihajaš. Odpel jo je Matevž Šalehar - Hamo, ki je hkrati tudi avtor glasbe in besedila.

Nagrado za najboljše besedilo je podelila predsednica strokovne žirije Elza Budau, gospa, ki ve, kako se tem rečem streže. Prejel jo je Marko Gregorič za pesem Zgoraj brez, ki jo je odpela Katarina Mala. Nagrado za najboljšo interpretacijo pa je iz rok mojstrov Jureta Robežnika in Mojmirja Sepeta prejela Lea Sirk za popevko Čudovit je svet. Brez legendarnih gospodov slovenska popevka gotovo ne bi imela toliko privržencev, kot jih ima.

Medtem ko so žiranti in občinstvo oddajali svoje glasove, pa se je na odru odvil nostalgični preplet starega in novega, poklon petim desetletjem slovenske popevke. Med mladimi pevkami Evo Sršen, Katjo Koren, Evo Boto in Ano Dežman so se pomešali moški izvajalci in prav posebno veselje je bilo na odru znova slišati legendarnega Arsena Dedića z nepozabno izvedbo pesmi Pegasto dekle ter še vedno živahnega Nina Robiča s popevko, ki si jo marsikdo še vedno rad požvižgava, Zemlja pleše.