Abba še vedno ruši rekorde

Album uspešnic skupine Abba z naslovom Gold je na prvem mestu najbolje prodajanih plošč v Veliki Britaniji.

Objavljeno
03. oktober 2012 12.36
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
London - Abbin album uspešnic Gold s štirimi milijoni prodanih izvodov (od leta 1992) ostaja na prvem mestu najbolje prodajanih plošč v Veliki Britaniji. Pol milijona manj kupcev je dosegel Adelin album 21, na tretjem mestu so Oasis s ploščo (What's the Story) Morning Glory in 3,4 milijona prodanimi izvodi.

Prodajo albuma Gold je povečal muzikal Mamma Mia!, ki je nastal po uspešnicah skupine, po katerem so posneli tudi film z Meryl Streep, poročanje BBC povzema STA.

Sicer pa letos mineva 30 let od uvedbe CD plošče. Po raziskavah sodeč ta glasbeni format še vedno prevladuje pri poslušanju popevk (79,7 odstotka), bluesa (78,2 odstotka) in klasične glasbe (77,7 odstotka), medtem ko pri rocku ter urbanih in plesnih žanrih prednjači pretakanje digitalne glasbe.

Zgoščenka je pomenila velik korak naprej v tehnologiji zvoka in je postala eden najbolj uspešnih produktov v zgodovini. Ljubitelji glasbe so cenili predvsem kakovost zvoka, trpežnost in preprosto uporabo, je povedal Geoff Taylor, izvršni direktor BPI, ki predstavlja britansko fonografsko industrijo. Po njegovih besedah CD še 30 let po uvedbi ostaja vodilni format albuma na britanskem glasbenem trgu.

Švedska skupina Abba, ki je leta 1974 zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije s skladbo Waterloo, je prodala več kot 200 milijonov plošč po vsem svetu. Vsako leto jih še vedno proda več kot dva milijona.