Album tedna: All Strings Detached, There's Something Painful About The Pearls

Drugi album atraktivnega dvojca, ki ga bosta predstavili zvečer v Slovenskem mladinskem gledališču.

Objavljeno
21. april 2017 16.34
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
All Strings Detached
There's Something Painful About The Pearls
Založba Radia Študent, 2017

Glasbeno zvočnost domače produkcije sta s svojim močno avtorskim in brezkompromisnim pristopom že pred leti zanimivo obarvali glasbenici Jana Beltran in Vesna Godler, vse bolj znani pod skupnim imenom All Strings Detached. Obe sta pevki, pišeta skupaj glasbo in tudi besedila. Prva igra kitare, druga pa baskitaro in boben. Čeprav v osnovi nastaja njuna glasba z okrnjenim inštrumentarijem pa ob poslušanju ni nikakršne potrebe po večji glasbeni navlaki, ki bi le otopila in omehčala ostroroben zven njunih ekspresivnih vinjet.

Nedavno sta All Strings Detached pri Založbi Radia Študent izdali svoj drugi album There's Something Painful About The Pearls, ki je spoštljiv naslednik odmevnega prvenca Heavy Rain (ZARŠ, 2014). Novih devet pesmi bosta Jana Beltran in Vesna Godler v živo predstavili zvečer na promocijskem koncertu v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani.

All Strings Detached gradita svojo zvočnost nekoliko na otožnosti, ki pa je le faza bivanja in ne stanje. Glasbenici, ki sta že ob izidu prvenca močno zadoneli na domači glasbeni sceni, nadaljujeta svojo lastno pot, ki je nekaj unikatnega. Gradnja zvočnih ambientov od duhovitih besedilih preprosto očarajo tudi poslušalca, ki ni domač v alternativnih zvočnih krogih. Res je nekaj bolečega v biserih, saj ti nastanejo iz bolečine in obrambnega ravnanja, ko se tujek vsidra v školjki. Enako je s tujki v človeških školjkah, ki lahko na to odgovorijo z umetnostjo, z nečim lepim. In v primeru Jane Beltran in Vesne Godler to sicer ni nekaj tradicionalno lepega, je pa zato njuna glasba biserovje domače alternativne godbe. In med temi biseri alternativne godbe, mi je najvšečna duhovita Superwoman.

Pa še to. Album je nastal v ljubljanskem studiu ArtSoul, kjer jo je posnel in zmiksal Vlado Lešnjak, s katerim sta sodelovali že na prvi plošči. Mastering je naredil Chris Potter v Electric Mastering studiu v Londonu. Oblikovalka vizualne podobe albuma je Nuša Stanojevič Suwa, fotograf serije petih naslovnih fotografij pa je Sašo Rožič, saj bo album izžel v petih različicah ovitka.

Album There's Something Painful About The Pearls se bo zagotovo potegoval za enega najzanimivejših albumov letošnje domače glasbene produkcije. Manj je več.