Album tedna: Apocalyptica, Shadowmaker

Tudi nov album Shadowmaker bodo v živo predstavili v Ljubljani, in sicer v četrtek, 14. oktobra.

Objavljeno
09. oktober 2015 13.06
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Apocalyptica
Shadowmaker
Better Noise/Eleven Seven Music, 2015

Finski kvartet treh čelistov in enega bobnarja v Sloveniji precej redno nastopa. Tako so prejšnji album 7th Symphony predstavili februarja 2011 v ljubljanski Cvetličarni, novega Shadowmaker pa bodo četrtek, 14. oktobra, ob 20. uri v ljubljanskem Kinu Šiška. Zasedba, v kateri so violončelisti Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso in bobnar Mikko Sirén, velja eno najbolj nenavadnih glasbenih zasedb. Od leta 1993 klasično izobraženi glasbeniki izvirno prepletajo klasično glasbo z težkim rockom.

Apocalyptica na svojem osmem studijskem albumu Shadowmaker prinašajo zanje veliko novost, in sicer prvič so medse sprejeli »svojega« pevca Frankyja Pereza. Doslej so imeli poudarek na inštrumentalni glasbi, redkejše vokalne pesmi pa so reševali z zelo široko paleto različnih vokalistov in vokalistk. To je sicer albumom prinašalo precejšnjo zanimivost, vendar je potem postalo cokla pri izvajanju v živo. Zelo težko je bilo uskladiti termine, da bi kdo od gostujočih z njimi tudi kaj odpel v živo. Ameriški pevec in kitarist Franky Perez je popestritev v zasedbi, ki ima z njim nov zagon. Prej je bil član ameriške rockovske zasedbe Scars on Broadway, izdal pa je tudi nekaj samostojnih albumov.

Takoj so se tudi začele špekulacije, če je ali pa bo postal stalni član zasedbe. Ker bo z njimi nastopal na večini koncertov v okviru dveletne svetovne turneje, se bodo člani zasedbe Apocalyptica potem odločili. Fantje zagotavljajo, da je Shadowmaker eden njihovih najboljših albumov. Vsekakor pa lahko zapišemo, da deluje od vseh še najbolj celovito, kajti teh deset novih pesmi naredijo album zelo kompakten. Na albumu so le tri inštrumentalne skladbe (I-III-V Seed of Chaos, Riot Lights, Till Death Do Us Part), tako da je Shadowmaker tudi zanimivo vokalno raziskovanje senčnih plati našega bitja in žitja, k čemer so bili Apocalyptica tako ali tako že prej nagnjeni.

Album Shadowmaker je stilsko izrazito razgiban album vreden pozornosti, tudi v živo.