Album tedna: Demolition Group, Zlagano sonce

Izjemno aktualen in moderen glasbeni izdelek iz Posavja.

Objavljeno
08. maj 2015 14.55
Trnfest/Demolition Group
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zlagano sonce
Sintetic Production, 2015

Glasbo zasedbe Demolition Group, pa tudi že prej Gast'r'bajtr's, sem vedno dojemal s posebno naklonjenostjo in pristranskostjo, kajti ta glasbena zasedba drugačne godbe prihaja iz mojih domačih podeželskih krajev in je dokaz, da ne obstaja nekaj takega kot je provincialna zatohlost. 

Glasba obeh zasedb, skupaj s še drugimi podskupinami, ki so nastajale v njihovem posavskem glasbenem laboratoriju, je vedno zvenela svetovno, povsem newyorško, berlinsko in londonsko hkrati. Zato so sprva imeli večjo kariero v tujini kot v domovini, kar je celo prineslo začasno usahnitev obstoja zasedbe, ki je ugotovila, da doma skorajda nima več občinstva. Vendar je ustvarjalni črv grizel in še grize duše članov zasedbe, da kar vztrajajo. V bistvu je glasbena moč te skupine, ki je vedno dajala veliko tudi na lastno vizulanost, predvsem v video in filmskem sodelovnaju s Sašom Podgorškom, v neizprosni (glasbeni) trmi, ki jo člani izkazujejo sedaj že triintrideset let.

Zasedba, ki je izdala nov album Zlagano sonce, ki je več kot zadovoljiv naslednik prejšnjega studijskega izdelka Planet starcev, deluje v postavi treh ustanovnih starcev Jože Pegam (saksofon), Matjaž Pegam (zvok, finance, kadri) in unikaten frontman Goran Šalamon - Friški, ki občasno tudi poje. Tem se je pridružila mladinska sekcija drum in bas bratov Ivana in Tomija Gregla ter kitarist Matija Lapuh.

Na albumu Zlagano sonce trdi rock trči s funky bas linijami, kar pa prekrivajo jazzirani saksofonski vložki. To je le skromen opis energičnega glasbenega prepletanja, ki ga člani pripravijo. Besedila so, tako kot glasba, ne le refleksija naše realnosti, temveč tudi reakcija umetnikov, da so odgovori vedno možni. Tako močno afirmativen album, ki dejansko poziva k akciji, bi sicer pričakovali od mlajših zasedb, vendar je to pri Demolition Group (večno) stanje duha. 

Demolition group niso zasedba, ki pripravlja eskapistične plesne orgije, prav tako niso ultarlevičarska politična sekta, ki se pripravlja na teroristične akcije, temveč so umetniška nadgradnja teh nasprotujočih si človeških hrepenenj.

Še posebnost! Albumu so dodali posnetek Funkscape projekta Sinntetic Liquid bratov Jožeta in Matjaža Pegama z intrigantnega albuma Sinnscapes, ki je nek povzetek najbolj divjih eksperimentalnih plati članov zasedbe, ki so že 33 let stalnica pri njihovem ustvarjanju. 

Povedano preprosto, Demolition Group so vražje dobra rock skupina, ki je izdala vražje dober album, ki ga bo (zagotovo vražje dobro) predstavila v živo na promocijskem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška v četrtek, 14. maja, ob 21. uri.

Pesmi na albumu:

1. Kapital
2. Lažje je imeti psa
3. Kaplja
4. Dan brez
5. 99
6. Včasih tko
7. Slab gospodar
8. Da bi bil iskren
9. Tesnoba, stran in cvetoče polje
10. Zato ker smem
11. Zlagano sonce
12. Funkscape, posnetek projekta Sinntetic Liquid
13. Intro