Album tedna: Enigma, The Fall of a Rebel Angel

Po dolgem času nov studijski izdelek enigmatičnega Michaela Cretuja.

Objavljeno
18. maj 2017 15.53
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Enigma
The Fall of a Rebel Angel
Island Records, 2016

Enigma je enigmatičen glasbeni projekt nemško-romunskega multiinštrumentalista, skladatelja in producenta Michaela Cretuja, ki ga je zagnal leta 1990. Preden se je lotil tega projekta je izdal nekaj solo albumov, sodeloval s številnimi glasbeniki in produciral albume svoje takratne žene, nemške pevke Sandre. Nato pa je prišel na idejo, da bi glasbeno prepletel preteklost in sodobnost ter izdal prvi album MCMXC a.D. (1990) v sodelovnaju z Davidom Fairsteinom in Frankom Petersonom. Velika uspešnica Sadeness (Part I), v kateri je prepletel gregorijanski koral z elektroniko, je dala projektu potreben zagon. Še večja uspešnica Return To Innocence pa je sledila januarja 1994, kot singel z drugega albuma The Cross of Changes.

Cretujeva želja, da bi ustvarjal glasbo, ki bi prezirala stara pravila in običaje in imela poudarek na umetniškem izražanju prepletenim z mistiko in eksperimentalnostjo, se je tako uresničila. To mu je na številnih albumih s prav tako številnimi zelo različnimi sodelavci skozi vsa ta leta tudi zelo dobro uspevalo. Še vedno ostaja vzorčen mešalec glasbenih slogov, kar potrjuje tudi njegov osmi studijski album The Fall of a Rebel Angel, ki je naslednik leta 2008 izdanega albuma Seven Lives Many Faces.

To je konceptualen album za katerega je zgodbe in besedila za pesmi prispeval znan nemški libretist Michael Kunze, s katerim je Cretu sodeloval že prej. Rdeča nit albuma je protagonistova pot in razvoj ter nadgradnja njegovega na novo osmišljenega življenja. Ta epska zgodba ima 12 poglavij/pesmi. Na albumu je tudi nadaljevanje zgodbe s prve uspešnice Enigme Sadeness (Part I). Sadeness (Part II) temelji na Bachovi Tokati in fugi v d molu vokal pa prispeva izjemna Anggun, francoska Indonezijka, ki je svoj glas prispevala še v dve skladbah, Mother in Oxygen Red.

Album The Fall of a Rebel Angel ostaja vzorčno Cretujevo delo med eksperimentom in sprejemljivostjo, med provokacijo in konformizmom.